Ugens op- og nedture i erhvervslivet

Formand for Tryghedsgruppen, Jørgen Huno Rasmussen, modtager en af ugens nedture, mens Falck-bossen Allan Søgaard Larsen kan sole sig en optur.

Foto: Thomas Lekfeldt. Jørgen Huno Rasmussen, formand for Tryghedsgruppen.
Læs mere
Fold sammen

Ugens opture

Falck rykker ud

Hovsa, hvad skete der lige der?

En af business-Danmarks stærkeste erhvervsledere, Falcks Allan Søgaard Larsen, har pludselig og uden yderligere kommentarer vendt landets største erhvervsorganisation DI ryggen og meldt sig ind hos ærkerivalen Dansk Erhverv. »Et tilvalg, ikke et fravalg,« lyder den pæne forklaring.
Arhh, Allan Søgaard, den skal du længere ud på landet med. Hvad er det, DI ikke kan, men som Dansk Erhverv kan levere til en international koncern som Falck?

Det må være noget andet.

Allan Søgaard er med denne uges flotte 2014-regnskab naturligvis på ugens vinderliste, og Falck-koncernens størrelse og økonomiske udvikling gør Allan Søgaard til en hot-shot i erhvervslivet, som det øvrige erhvervsliv tager sigte efter. Netop derfor vejer Søgaards ord tungere end så mange andres. Gossipperne hører om noget nær et chok i DI-huset, da udmeldingen fra Falck-bossen løb ind. Kun fremtiden kan vise, om Allan Søgaard er en »first mover.«

Det er ikke godt nok Ole

Igen i år trådte Nicole Andersson op på talerstolen på Danske Bank-generalforsamlingen og afleverede et høfligt, men også bidende kontant indlæg til bankformanden Ole Andersen. Nicole Andersson er med i en forholdsvis ny og aktivistisk interesseforening Best.

Women, der har som målsætning at sætte fokus på den manglende kvinderepræsentation i dansk erhvervsliv. En selvbestaltet gruppe. Egentlig ikke en magtfuld gruppe, men det kan vise sig svært i årene fremover at komme uden om klare svar på de spørgsmål, Nicole og de andre Best.Women’er bringer op.

Spørgsmålet fra Nicole Andersson til bankformanden Ole Andersen var og er stadig ganske enkelt: Hvorfor der ikke er flere kvinder i Danske Bank-toppen.

Det var der reelt ingen klare svar på. Et godt gæt er, at der næste år vælges en kvinde ind i Danske Bank-betyrelsen. Og så ikke et ord om kønsfordelingen i gossipredaktionen.

Etiske holdninger er nødvendige ...

Foto: Lea Meilandt Mathiesen. EU kommisær Margot Wallström. Fold sammen
Læs mere

Der raser en debat i Sverige om business og etik. Sverige, personificeret ved den svenske udenrigsminister Margot Wallström, har vovet at tale det mørke og middelalderlige diktatur i Saudi Arabien midt imod, og det ser ud til at koste på handelsbalancen. Enkelte i erhvervslivet beklager sig og appellerer til, at politikerne ikke går imod svenske erhvervsinteresser.

Det giver mening at handle med selv de værste diktaturer verden over i håb om, at samhandel kan være med til at ændre tilstandene, men det giver ikke mening at krybe langs panelerne og ikke give udtryk for klare holdninger til basale menneskerettigheder.

Om det så måtte koste en ordre eller to.

En bitter erfaring vi også i Danmark har måttet lære os – op til flere gange. Blandt andet med fald i eksporten til visse lande i kølvandet på Muhammed-krisen. Menneskerettigheder og eksportordrer hører altså ikke til i den samme ligning. Her må skelnes.

Ugens nedture

Hunos pyrrhus-sejr

På Gossip-redaktionen har vi meget respekt for Jørgen Huno Rasmussen, Tryghedsgruppens formand. Vi har over tid haft en god dialog med samme Huno om »opgøret« og kampen om de 40 mia. kr., som ligger i pengetanken bag Tryghedsgruppen, og det er ingen hemmelighed, at vi ikke er helt enige med Huno i udlægningen af opgøret.

Vi mener således, at Jørgen Huno er taber i opgøret – i hvert fald baseret på de udmeldinger han flere gange er kommet med om, at han ville kæmpe for, at milliarderne ikke skulle splittes op og udloddes. Det er de så endt med at blive alligevel – og alligevel er Huno Rasmussen fortsat som formand.

Man kan diskutere, om Huno så burde have taget sit gode tøj og være gået – eller om han egentlig bare agerer, som en god formand bør gøre; at indrette sig efter flertallet? Huno Rasmussen har valgt det sidste og kæmper nu for at udlægge udfaldet af kampen som en succes.

Helt sort

Altså, på den lille Gossip-redaktion havde vi selvfølgelig ikke tid til at følge dramaet om solformørkelsen fredag.

Vi var – som sædvanlig – fokuserede og hårdtarbejdende, selv om helt det samme ikke kunne siges om de kolleger, vi kunne se bemande både tagterasser og parker rundt om vort mediehus i København.

Var det ikke lidt som årtusindeskiftet – altså stor ståhej for ingenting? Et hurtigt kig gennem vinduerne kunne ikke godtgøre, om det grå lys skyldtes manglende vinduesvask – eller en tiltagende formørkelse.

Fænomenet er selvfølgelig meget sjovt, men ud over gevinster til turismeerhvervet på Færøerne forstår jeg ikke opstandelsen.

Men så gik der selvfølgelig tid med det.

.... men etik koster altså penge

Det er jo vanskeligt, ikke at være enig med seniorredaktøren, når han fremhæver den svenske kamp for menneskerettigheder – og deres villighed til at tage konsekvenserne af at tale f.eks. Saudi Arabien lodret imod.

Men det har altså en pris, som svensk industri oplever i disse dage.

Her oplever topcheferne, at arabiske lande lukker ned for svensk samarbejde, for svenske kontrakter og frygten er, at krisen vil koste svenske virksomheder milliarder.

Det er en regning, som i første omgang ender i de svenske virksomheder, men som udenrigsminister Margot Wallström skal regne med vil ende hos de svenske skatteydere, hvis virksomhederne tjener færre penge og ender med at måtte afskedige medarbejdere, sådan som de advarer om kan ske.

Så ja tak til etik – vi skal bare være klar til konsekvenserne.