Ugens op- og nedture i erhvervslivet

Opture:

Aabenraa er nu andet end ringridning

Borgmester Thomas Andresen (V) havde knap nok fået afviklet Danmarks største ringridningsstævne i Aabenraa, før han fik et af den slags opkald, der vil gøre enhver borgmester i Danmarks udkant lykkelig. Nu skal du høre, gode borgmester: Apple kommer til byen med endnu et datacenter i Danmark. Din by kan se frem til 300 nye arbejdspladser, mens byggeriet står på, og 50 til 100 job, når centeret er færdigt og i drift. Forhandlingerne med Apple har stået på i fire år.

De er blevet gennemført af Eksportrådet under Udenrigs­ministeriet, mens borgmester Thomas Andresen blev holdt hen i uvidenhed. Men det går jo nok, når en gigant som Apple kan gøre Aabenraa kendt for andet end ringridning. Selv om borgmesteren ikke kendte til forhandlingerne, lykkedes det ham at bane vejen for et succesfuldt resultat, da han har formået at finde et areal på 285 hektar, svarende til 400 fodboldbaner. Aabenraa satser på at skabe en ny erhvervsklynge omkring Apples datacenter, og dermed tiltrække endnu flere arbejdspladser til en trængt region.

Thomas Andresen. PR-foto Fold sammen
Læs mere

B&O-direktør har styr på Gucci-modellen

Et underskud er et underskud, og selv om et tab på 117 mio. kr. i regnskabsåret 2016/17 er næsten 100 mio. kr. bedre end forrige år, er det ikke på bunden, at B&O-direktør Henrik Clausen er god nok. Det er andre steder i regnskabet, der gør, at han fortjener en plads som ugens optur. Rent faktisk går det jo frem på alle andre parametre, ikke hurtigt, men alligevel. Det vigtigste er, at pengestrømmen er positiv, at driftresultatet vokser, og at der er vækst i salget – særligt synes det nye forretningsområde, B&O Play, at være tunet ind på den rigtige kanal. Med en vækst på 27 pct. for B&O Play-produkterne, som udgør 42 pct. af den samlede omsætning, synes B&O at have fået styr på Gucci-modellen.

I løbet af det kommende år vil B&O Play blive det største forretningsområde, og dermed kommer B&O til at ligne de modehuse, der bruger eksklusiv, håndsyet haute couture-design til at markedsføre navnet, men rent faktisk tjener alle pengene på billigere, beslægtede produkter, hvad enten det er masseproduceret stangtøj eller parfume. B&O går samme vej, og det virker, om end vejen er lang.

Henrik Clausen, Bang & Olufsen, B&O. PR-foto: Lasse Bech Martinussen Fold sammen
Læs mere

Kuglestød blev optur for Nationalbanken

Nationalbankdirektør Lars Rohde kommer styrket ud af ugen – rent faktisk uden at have sagt en lyd, men det har til gengæld formanden for Folketingets Finansudvalg, Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance. I Børsen fik han mulighed for at kaste kugler mod Nationalbanken, som han mente skulle »tie stille, passe kronekursen og sørge for, at vi har to pct. inflation. Slut«. Det synspunkt nød kun en vis opbakning på Børsens lederplads. De fleste andre tænksomme mennesker i landet valgte at hylde Nationalbankens uafhængighed, der har været central siden oprettelsen i 1818.

Der er intet forkert i at være uenig med Nationalbanken og dens udlægning af konsekvenserne ved den førte finanspolitik, men at bede banken om at »tie stille« er politisk selvmål. Nu har LA højt til loftet, men mon ikke partiets formand, Anders Samuelsen, ved passende lejlighed vil fortælle, at det danske demokrati bygger på en fin balance mellem politikdannelse på den ene side og uafhængige institutioner på den anden side, som både har ret og pligt til at dele deres faglige syn på landets økonomiske udvikling.

Nationalbankdirektør Lars Rohde. Foto: Henning Bagger / Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere

​Nedture:

Ewii-formand stempler ud ad bagdøren

Det er ingen skam at blive væk fra en fest, hvis man ikke er inviteret.

Formanden i det skandaleombruste energiselskab Ewii, Steen Dahlstrøm – til daglig socialdemokratisk borgmester i Middelfart – har besluttet at forlade formandsstolen efter 20 år. Var han ikke gået selv, ville han sandsynligvis være røget ved en mistillidsafstemning i selskabet 15. august.

Selv er Steen Dahlstrøm glad for og stolt over sine 20 formands­år i Ewii. Set udefra kan de mange år også ses som magtfuldkommenhed, der har skadet Ewii – netop fordi der ikke er skiftet på formandsposten. Dahlstrøm kom i modvind, da skandalen rullede om den ligeså magtfuldkomne topchef Knud Steen Larsen, der blev fyret tidligere i år.

Steen Dahlstrøm siger i en kommentar på vej ned fra formandsstolen i Ewii, at det nu er tiden at se fremad. Men hov, gossipperne har et lidt andet forslag; Prøv tværtimod at se bagud og find ud af, hvad der gik galt. Så behøver man ikke lave samme fejl igen. Blot et forslag.

Borgmester i Middelfart Steen Dahlstrøm. Foto: Bjarne Lüthcke/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere

Kjos nedkøler væksten i Norwegian

Av-av. Det fremadstormende norske flyselskab Norwegian med den karismatiske Bjørn Kjos i spidsen fik en over snuden på børsen i Oslo, da Kjos fremlagde et skuffende halvårsregnskab. Det er dyrt at vokse, særligt hvis man gør det for lånte penge.

Egentlig burde gossipperne, som gerne flyver med Norwegian, sætte Bjørn Kjos på ugens vinderliste. Et skuffende regnskab må jo alt andet lige betyde, at priserne er skarpe hos Norwegian, og at vi flykunder ikke betaler mere, end godt er, hos Bjørn & Co. Når Bjørn’en fra Norge alligevel ender på taberlisten i denne uge, skyldes det, at Norwegian selvfølgelig må indrette sig, så selskabet har en langsigtet og overlevelsesdygtig økonomi. Kjos beklager sig over betydelige ekstraomkostninger til leje af fly, høj oliepris og øgede passagerafgifter i Norge.

Kjos sænker ambitionerne i Norwegian en smule. Set fra gossippernes udkigstårn finder han forhåbentlig den rigtige formel uden at skulle ty til laveste fællesnævner, som de metoder konkurrenten Ryanair gør brug af.

Bjørn Kjos. Foto: REUTERS/Terje Pedersen/NTB Scanpix Fold sammen
Læs mere

Thor Stadil sælger elastik i metermål

Man kan sige meget om Thorco-formanden Thor Stadil – og det gør man så også – men han er ikke en mand, der taler med uld i mund.

»Det var udelukkende elendig timing fra min side,« lyder erkendelsen således i Berlingske Business om økonomien i det famøse skib, Thorco Africa, som kostede Stadil-familien et stort tab i 2016. I øvrigt sammen med nedskrivninger på andre skibe i den efterhånden meget omfattende koncern.

Men sådan er det i den branche – der er gode år, supergode år og dårlige år. Det, som gossipperne imidlertid studser over, er Thor Stadils kommentar om, at Thorco tog de store nedskrivninger i et år, hvor der var råd til det. »Så i et år, hvor vi i Thorco-koncernen tjente over 800 mio. kr., rensede vi ud i værdiansættelserne og tog de tab.« Tænk sig, her gik gossipperne med en naiv tanke om, at regnskaber skulle udvise et retvisende billede af værdierne, uanset om det har været et godt eller et dårligt år.

Vi er blevet klogere, regnskabsaflæggelse er angiveligt som at sælge elastik i metermål.

Thor Stadil. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere