Ugens op- og nedture i erhvervslivet

»Far her«, en milliardær der er mor til seks og genoprejsning til en engel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens opture

 

»Far her« mister pondus

Bang. Og så blev stalddøren smækket i for Søren Gade. Landbrug & Fødevarer fyrede ikke sin direktør, men indskrænkede hans jobprofil så meget, at der selvfølgelig kun var én konsekvens at drage, nemlig at erkende nederlaget og forlade landbrugets lobbyorganisation. I modsat fald ville Søren Gade være blevet reduceret til alene at skulle brande den ellers magtfulde organisation, en slags chef for de bonede gulve.

Søren Gade har dog gjort sit til, at landmændenes formand, Martin Merrild, var nødt til at agere. Dels rodede Søren Gade sig så meget ind i det dramatiske formandsopgør i Venstre, at Landbrug & Fødevarer kunne komme i tvivl om, hvor Gades præferencer i grunden lå, dels virkede organisationen på de indre linjer langt fra tilfredsstillende.

Søren Gade skal nok komme tilbage. Dog næppe i erhvervslivet, hvor hans rolle må formodes at være udspillet, mens han derimod fortsat er et stort politisk navn i Venstre, og også ville kunne gøre det som effektiv lobbyist.

Mobning på skinner

Det er forståeligt, at en politiker vil gøre noget godt for sine vælgere. Og transporten og i særdeles det udskældte DSB er et godt sted at profilere sig på. Det viser historien. Derfor forståeligt, at transportminister Magnus Heunicke i denne uge gik i brechen for de unge DSB-rejsende og befalede DSB-topledelsen at omgøre en beslutning om at fjerne de såkaldte billige klapsædebilletter. Men også meget naivt og uerfarent af den nye transportminister.

Det er nemlig sådan, at Magnus Heunicke som statens eneejer af DSB har sat en professionel ledelse ind, bestyrelse og direktion, som må formodes at skulle styre den daglige forretning i DSB - uden indblanding i de små driftsdetaljer i DSB. Med Heunickes indgreb i klapsædesagen kan der opstå tvivl om denne skarpe opgave- og ansvarsfordeling. Det blev således en rigtig øv-sag for Heunicke. En beløbsmæssig lille sag, men principielt vigtig.

Som eneejer må det selvfølgelig være muligt for transportministeren at tage alle emner op med sin DSB-ledelse. Men det er svært at forstå, at Heunicke har haft brug for at fortælle omverdenen om det – og dermed mobbe sin egen ledelse.

Fy-fy-skamme, det-må-I-ikke

Skat’s øverste chef Jesper Rønnow Simonsen siger det sådan set meget klart: »Der er sket alvorlige fejl i forbindelse med sagsbehandlingen.« Blandt andet med en »forvaltningsmæssigt ulovlig dispostion«. Altså en særdeles alvorlig sag. Medarbejdere i Skat har misbrugt deres betroede stillinger til at mobbe, vel nærmest terrorisere særlige skatteborgere. Med Jesper »Kasi« Nielsen som den højest profilerede skatteborger.

I denne uge kom så straffen, den interne straf. Efter en længere undersøgelse har Jesper Rønnow Simonsen haft mobberne inde på sit kontor, og man må tro, at de har fået et par slag med linealen over fingrene. Fy-fy-skamme, skamme, det-må-I-ikke. Et par af hans håndgangne medarbejdere blev endog flyttet fra kundekontakten.

Politikens morsomme mænd på ATS-bagsiden lod forstå, at en af de formastelige Skat-medarbejdere havde fået frataget armlæn på sin kontorstol, mens en anden havde fået piftet sin pilatesbold. Mere alvorligt er det, at disse pinlige sager i Skat undergraver tilliden til et system, som vi er tvunget til at stole på.

Ugens nedture

 

Dyne-Larsen på nye eventyr

Der skal mere end et smule krise til at tøjle Jysk og bestyrelsesformand Lars Larsen. Efter en periode med holden-igen med etablering af egne butikker på nye markeder, melder dyne-koncernen sig nu klar til ny ekspansion. For ekspansion ligger simpelt hen i generne.

»Ekspansion er en del af vores dna. Vi har det svært, når vi gennem længere tid ikke kan ekspandere. Sådan har vores ejer det også, da han godt kan lide at ekspandere,« siger Lars Larsens betroede mand, adm. direktør for Jysk Nordic Jan Bøgh til Jyllands-Posten.

Fangede I den? Jysk kan godt lide at ekspandere!

Så altså – nu vil Jysk atter erobre nye markeder ude i verden. Yderligere et par lande i Europa skal have Jysk-butikker, og samtidig er der konkrete planer om at udvide med forretninger i nogle af Afrikas nye vækstlande.

Grækenland efter krisen er et af Jysks nye markeder, hvor dynekoncernen drømmer om at åbne 50-75 butikker inden for en kort årrække. Bulgarien og Rumænien er også på tapetet sammen med Belgien.

Lars Larsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix.

Oprejsning til engel

Den tidligere topchef i Vestas, Ditlev Engel, er tilbage i vindbranchen – omend i mindre skala end før. Engel skal være formand for vindinvestoren SE Blue Renewables. Hans første opgave bliver ifølge Børsen at skaffe en milliard kroner til investering i vindmøller. Bag fonden står det sønderjyske energiselskab SE (tidligere Syd Energi) og PFA Pension, og sidste år lagde fonden 760 mio. kr. for alle Dong Energys landmøller i Danmark og barslede i samme ombæring med planer om investeringer i landmølleprojekter for fire-fem mia. kr.

Siden har tingene stået noget stille, og det skal Ditlev Engel lave om på. Hans opgave bliver at gennemgå strategien og finde nye investorer, der er klar til at smide penge i fonden, som efter planen skal have en pengekasse på tre mia. kr. »Han er et utroligt stærkt navn at have med, som skaffer adgang til mange både internationalt og herhjemme,« lyder det fra SEs topchef Niels Duedahl, og PFA-direktør Henrik Heideby erklærer sig også »meget tilfreds« med Engels entre. Om Engel også er tilstrækkelig tilfreds til at stoppe med at drømme om et nyt CEO-job er uvist.

Formentlig ikke, tænker vi her på Gossip-redaktionen.

 

Mor til seks og milliardær

Hvem kan slå den? Hvis ellers vi antager, at Susanne Hessellund, som ejer helikoptervirksomheden Bel Air Aviation ud over at drive den, også finder tid til at tage sig af børneflokken, så bøjer Gossip-redaktionen sig i støvet.

Ingen af os kan flyve helikopter eller er blevet milliardærer – og vi har endda kun det normale antal (to) børn hver.Vores kollega Carsten Steno rapporterer, at Susanne Hessellunds yngste laver lektier i hovedkvarteret i Esbjerg, mens mor styrer forretningen! Det er imponerende, når hun samtidig er sejlet ind som nr. 83 på listen over Danmarks rigeste med en formue på godt 1,2 mia. kr.

Hun må være den perfekte kombination af noget feminint og noget maskulint. Helikopterfirmaet (hvilken dreng drømmer ikke om at have sådan et!) flyver borebisser og reservedele ud til offshore-platforme og vindmøllerparker i Nordsøen. Og samtidig sætter Bel Air Aviation (kvindelige) familieværdier højt og sender blomster til ægtefæller, hvis pilotmand eller -kone består vigtige tests.

Gossip-redaktionen drømmer om flere som Susanne Hessellund!