Ugens op- og nedture: Fætter BR – nu som hadegave

Erhvervskommentator Jens Chr. Hansen kårer denne uges op- og nedture i det danske erhvervsliv.

Finans Danmarks formand, koncernchef Michael Rasmussen, holder tale, da Finans Danmark holder årsmøde i Skuespilhuset i København mandag den 3. december 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Ugens vindere

Finans Danmarks formand, koncernchef Michael Rasmussen, holder tale, da Finans Danmark holder årsmøde i Skuespilhuset i København mandag den 3. december 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Bankformand på maratonløb

Indrømmet: Det er ikke ligefrem en vindertype, der ikke kun lægger sig fladt ned, men samtidig har ét overordnet budskab til samfundet omkring sig, nemlig UNDSKYLD. Men et eller andet sted skal han jo begynde, bankernes førstemand, Michael Rasmussen.

Gossipredaktionen har tygget lidt på det usædvanlige årsmøde i Finans Danmark, hvor Michael Rasmussen – til daglig topchef i Nykredit – er formand. 2018 har været et grimt år for den finansielle sektor, så hvorfor ikke tage tyren ved hornene og åbent erkende, at bankerne har fejlet big time. I hvert fald de store banker – vi tror ikke, at de små banker er med på undskyldningsbølgen.

Det første, spæde skridt er taget fra formanden for en udskældt sektor. Det vil dog være naivt at tro, at alt nu er godt, og at 2018 kan pakkes væk. Det kræver yderligere et antal skridt, faktisk et helt maratonløb, før håbet om en genoprettelse af tilliden kan realiseres. Ord og undskyldninger er ikke nok. Gossipperne hører, at omverdenen vil se konkrete beviser.

Derfor venter vi spændt på fortsættelsen.

Kim Rahbek Hansen. Manden bag virksomheden Sticks'n'Sushi. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE.

Sticks'n'Sushi vil erobre hele verden

Respekt for ambitionerne i restaurantkæden Sticks'n'Sushi. Stiftet af brødrene Kim og Jens Rahbek Hansen og i dag med pengekassen Maj Invest som medinvestor med 49 procent af ejerskabet. Noget tyder på, at pengene fra Maj Invest er nødvendige, hvis drømmene om 100 restauranter rundtom i verden skal opfyldes.

Økonomien i Sticks'n'Sushi er ikke prangende, men dog solid. Ikke mindst fordi der hele tiden foretages massive investeringer i fremtiden. De 439 ansatte omsætter i gennemsnit for 742.000 kr. Det er okay, konstaterer ledelsen selv. Men eftersom indkøb til den stadig mere grønne linje i kæden vokser, er der også samtidig stigende pres på bundlinjen.

Sticks'n'Sushi kalder sig selv en kæde med »affordable luxury« – luksus, alle har råd til. Foreløbig med 21 restauranter i København, London og en enkelt i Berlin.

Håbet er, at Rahbeks succes fra Danmark kan overføres til udlandet. Med Maj Invest som den rige onkel i baggrunden.

Rina Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

... og det vil Rina også

Læste du også i Berlingske Business om den London-baserede Rina Hansen, der blev »indfanget« af sin frisør i Aarhus og endte med at købe den historiske virksomhed Randers Handsker? Se det er et rigtigt eventyr.

Rina Hansen havde ellers planlagt en karriere i det hæsblæsende London med luksusbrands i handelstasken. Men en ihærdig frisør i Aarhus havde andre planer og sendte en artikel om Randers Handsker til London. Efter nogen tids bearbejdning endte det med, at frisøren Thomas Bro Hansen blev gift med sin Rina. De fik tvillinger, og hun har overtaget den mere end 200 år gamle virksomhed Randers Handsker.

Rina og Thomas Bro Hansen bliver nu femte ejergeneration i Randers Handsker. Handskevirksomheden er ikke en stor virksomhed, men det skal den blive. Foreløbig udvides sortimentet, således at der også vil være tasker til salg i butikken og på nettet. I dag har Randers Handsker to butikker, en i Randers og en i København, og der satses på digitalt salg.

Men hvorfor ikke tænke stort? Hvorfor ikke shop-in-shops i London og New York? Kunderne skal kunne mærke og føle på kvaliteten.

Ugens tabere

Fætter BR – nu som hadegave

Morten Hummelmose hedder manden, der med kapitalfonden EQTs pengetank som donor i 2015 brugte nogle milliarder på at købe sig til magten i den familieejede legetøjskæde Top-Toy – selskabet med den lille garder Fætter BR som maskot. Av, av for en omgang dårlig timing, Hummelmose.

Efter milliardunderskud kæmper Top-Toy nu for sin overlevelse. Foreløbig er selskabet sendt ud i en rekonstruktion, men det kan godt gå hen at blive et grimt slagsmål mellem kapitalfonden EQT og de banker, der har finansieret opkøbet.

Nedturen for Top-Toy er trist læsning, men familien med Peter Gjørup i spidsen kan dog glæde sig over, at de fik solgt 75 procent af virksomheden til en superpris, mens tid var.

Derimod ser det mere sort ud for Morten Hummelmose og hans fortjenstmedalje. Godt nok er han kommet videre i EQT-systemet og sidder nu som chef i New York. Men rammende var det, da Dagbladet Børsen i foråret kaldte Hummelmoses overdragelse af Top-Toy til sin efterfølger i EQT for en egentlig hadegave.

Johan Wedell-Wedellsborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Baron Emmerys i rødt

Cafekæden Emmerys med kvalitetsbrød på hylderne bøvler fortsat med at få økonomi i forretningen, der oprindelig blev stiftet af konditor Jens Emmery tilbage i 1800-tallet og i dag tæller fem butikker i Aarhus, 25 i Københavnsområdet og 200 ansatte.

Heldigvis fik Emmerys for nogle år siden nye ejere med dybe lommer, som spæder til for at holde forretningen oven vande. Også i det seneste regnskabsår, 2017/2018, var der minus på bundlinjen. Det endte med et gedigent underskud og en egenkapital, der var sluppet op.

Ejerne oplyser, at der er skudt nye penge ind i foretagendet, således at egenkapitalen ikke blinker rødt. Ejerne er blandt andre baron Johan Wedell-Wedellsborg, som synes at have dybe lommer fra sin Weco-koncern samt udlandsdanskeren Hans Henrik Preisler.

Tanken er at gentænke brandet Emmerys med en ny identitet som den, kunderne på Strandvejen i Hellerup allerede i dag ved selvsyn kan opleve. Forhåbentlig glemmer ejerne ikke, at dyrt brød pinedød også skal være kvalitetsbrød.

Jan Bech Andersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh.

Så længe Jan Bech elsker Brøndby, går det ...

Det er godt nok en tynd, økonomisk line de balancerer på derude på Vestegnen, hvor fodboldklubben Brøndby holder til. Pengene i kassen til investeringer er små, og derfor må det børsnoterede selskab gang på gang gå med tiggerstaven til sin storaktionær Jan Bech Andersen for at bede om et lån.

Således også for et par måneder siden. Brøndby lånte 18 mio. kr. af sin mæcen til en rente på fem procent. Hvilket vel er okay, rentemarkedet taget i betragtning. Nu er det så meddelt, at der foretages en kapitaludvidelse på 16 mio. kr. – til finansiering af »forbedringer af stadionoplevelsen«, hedder det.

Men hov, er det penge til nye investeringer eller tilbagebetalingen af lånet til Jan Bech? Brøndby har ellers fået masser af penge i kassen i år med salget af tre af klubbens klassespillere.

Nå pyt, så længe Jan Bech elsker Brøndby, lever Brøndby. Men hvis det kærlighedsforhold stopper, så ...