Ugens dilemma: Grim snak er tegn på usund kultur

Når der kommer en ny chef, har ledergruppen et medansvar for at få skabt en god relation og se fremad.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

I sidste uges dilemma på business.dk var lederen Sune i tvivl om, han skulle skride ind, da hans lederkollegaer blev ved med at bagtale deres tidligere chef - selv efter den nye chef var startet. De havde alle haft en meget dårlig relation til den forrige chef, men Rune er bange for, at sladderen om den gamle chef giver den nye chef et dårligt indtryk af ledergruppen.

Ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen mener, at sladder og negativ snak om andre kan være tegn på, at der er en usund kultur på arbejdspladsen. Hun opfordrer til at se den nye chefs ankomst som en ny begyndelse.

»Det kan være tegn på en usund kultur, hvis ledelsesgruppen bliver ved med at hænge fast i fortiden fremfor at se fremad. De skal se i stedet det som en mulighed for at skabe en bedre relation til deres nye chef, end den de havde med deres gamle chef.  Selvom chefen har det overordnede ansvar for kulturen og relationerne på arbejdspladserne, så har ledergruppen bestemt et medansvar, «siger Helle Bruun Madsen, der peger på løsningsmulighed nummer tre.

Ledelsesrådgiveren har desuden et råd til, hvordan de kan få et godt forhold til deres nye chef.

»De er tidligere blevet ledet på en måde, som de ikke har brudt sig om, så nu er der en anledning til at reflektere over, hvordan de gerne vil have, at samarbejdet med den nye chef skal være. Når de er kommet frem til det, skal de kommunikere det tydeligt til deres nye chef og i det hele taget bidrage positivt til at opbygge relationen med den nye chef, for det er herigennem, at de får mest indflydelse på deres arbejdsliv. Og at sladre om en tidligere chef er ikke et positivt bidrag til den nye relation,« fastslår Helle Bruun Madsen.