Ufaglærte mænd takker nej til efteruddannelse

Tusindvis af langtidsledige vælger i øjeblikket af tage uddannelse efter at have mistet deres dagpenge. Det øger jobmulighederne og giver samtidig et halvt års ekstra ydelse. Hver femte takker dog nej til tilbuddet og foretrækker kontanthjælp. Navnlig de ufaglærte mænd.

Læs mere
Fold sammen

Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet skønner, at op mod 23.000 personer opbruger deres ret til dagpenge i løbet af første halvår af 2013. Flere af de ledige forsøger i øjeblikket at blive godkendt til den såkaldte uddannelsesordning, som giver et halvt år på en ydelse svarende til kontanthjælp, samtidig med at man efteruddanner sig. Men hver femte foretrækker kontanthjælp frem for skolebænken, navnlig de ufaglærte mænd. Det skriver Ugebrevet A4.

- Det overrasker mig, at så stor en andel vælger kontanthjælp som forsørgelse i stedet for uddannelsesordningen. Jeg havde forventet, at en lille andel ville vælge kontanthjælpen, men slet ikke, at det allerede var så mange. De siger jo samtidig nej tak til et tilbud om betalt ordinær uddannelse i op til 26 uger, siger teamleder for uddannelsesindsatsen på Jobcenter Aalborg, Ann Fjeldgaard til Ugebrevet A4.

I Aalborg har cirka hver fjerde ledig takket nej til opkvalificering. I Viborg, oplever teamkoordinator Dorthe Eilenberger også, at langtidsledige siger nej tak til uddannelse og i stedet beder om kontanthjælp. Foreløbig har 22 borgere fået uddannelsesydelsen, mens 17 borgere foretrækker kontanthjælp.

- De ledige borgere, der har sagt nej til uddannelsesordningen, er fortrinsvis ufaglærte mænd mellem 48 og 59 år. De er bange og kan ikke overskue at skulle begynde på en uddannelse, når de har stået ved en maskine på en fabrik i mange år, siger Dorthe Eilenberger.

Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen, er ikke overrasket over, at det navnlig er de ufaglærte mænd, der ikke ønsker uddannelse.

- En skolebænk er et sikkert nederlag for dem. Oven i har de ikke kunnet finde job de seneste to, tre eller fire år, og det er endnu et nederlag. Mange af dem har også været igennem nogle aktiveringsforløb, som de oplever meget negativt. Så jeg kan godt forstå, at de er svære at motivere til uddannelse, siger Henning Jørgensen.

Han mener derfor ikke, at uddannelsesordningen er løsning på ret meget. Den hjælper nogle enkelte ledige, men mange udfaldstruede, og blandt andre mænd uden uddannelse, vil ikke blive hjulpet af et AMU-kursus eller to, siger han.

Til gengæld viser den rundringning, som Ugebrevet A4 har lavet, at de der tager imod tilbuddet om mere uddannelse, ikke bare tager de korteste kurser, der kan sikre dem en længere periode med ydelser, men også vælger kurser, de kan bruge til noget.