Udøv ledelse som i tennisklubben

Fem af seks stjerner. Danmark skal leve af videnarbejde. Det kræver en ny ledelsesform.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fagprofessionelle organisationer er blandt andet universiteter, hospitaler, rådgivningsvirksomheder og private forskningsvirksomheder. Her producerer man ikke fysiske varer, men omsætter og udvikler ny viden. Ny viden er ikke noget man bare kan producere på kommando eller lave effektive processer for.

Det kræver plads til originale profiler og en høj grad af autonomi for kernemedarbejderne. Alligevel skal den slags organisationer gøres stadig mere effektive. Blandt andet fordi verden omkring dem forandrer sig hastigt.

Først og fremmest bliver den mere global. Dermed bliver konkurrencen mere intensiv, da der er flere om buddet. Selv på universiteter og hospitaler, hvor der i højere grad er frit valg, orienterer kunderne sig efter »brand-værdien« – altså hvad der gør stederne til noget særligt. Derfor må de fagprofessionelle organisationer definere sig selv skarpere og træffe klare, strategiske (fra-)valg. Man kan ikke være verdens-mester i alle discipliner.

Catch 22

Men klare strategiske valg og stor organisatorisk autonomi trækker i hver sin retning. Strategisk ledelse må naturligt begynde i toppen af organisationen. Og strategi er ikke noget, som interesserer videnarbejderen synderligt. Primadonnaen er først og fremmest optaget af sine egne ideer, karriere og projekter.

Motivationen for at arbejde hårdt og længe med sine egne ideer kommer indefra. Og denne indre drivkraft har det med at blive nedsat, når friheden bliver begrænset af styring, kontrol og indgriben. Ikke nok med det, videnarbejdere bliver let indebrændte og vil »frustrationsregrediere«, når de føler sig kostet rundt med.

Så hvordan kommer man ud af denne Catch 22? Det er præcis, hvad Søren Barlebo Rasmussens store og spændende bog handler om.

Ledelse er svaret

Nøglen er – som altid, fristes man til at sige – ledelse. Det handler om at finde en balance mellem hierarkisk styring og decentral autonomi. Både ledelsesmæssigt, organisatorisk og i forhold til at arbejde med strategi.

Barlebo tager os sikkert igennem alle tre discipliner og viser, hvordan de hænger sammen i et ret simpelt, men i praksis krævende, ledelseskoncept han kalder potentialeledelse. Tricket er at få videnarbejderen til at se, at det kan være nyttigt med en vis form for koordinering og fælles spilleregler i organisationen. Lederen skal være en slags fællesskabets tjener, der skal sikre, at de fælles principper bliver holdt i hævd.

Læren fra tennisklubben

Barlebos sammenligning med en tennisklub er god her. Det er medlemmerne som ejer og driver klubben, og det gør de, fordi de færreste vil kunne investere i et tennisanlæg selv. Interessen for tennis er fælles, men nogle vil spille tennis med deres børn for sjov, andre vil blive bedre spillere selv. Det skal der være plads til. Så man vedtager nogle regler for, hvordan klubbens faciliteter skal bruges. Og man vælger en formand, som blandt andet sikrer, at overtrædelse af reglerne sanktioneres. Ikke fordi han er formand, men fordi han på fællesskabets vegne har fået denne helt nødvendige rolle.

Styr på processen

Så de fagprofessionelle organisationer skal arbejde med fælles formål, fælles spilleregler og en ledelsesform, som skaber en kultur, der understøtter fællesskabets formål og principper. Når det kommer til udvikling og implementering af strategier, skal organisationen og de konstruktive kritikere involveres fra begyndelsen, og lederen skal styre på processen mere end på indholdet. Afdelinger og medarbejdere skal knyttes sammen af fælles målsætninger for at sikre strategisk koordinering og minimere indbyrdes konkurrence og suboptimering.

Solidt boghåndværk

Barlebo har været ledelsesforsker og dekan på CBS. Den teoretiske ballast er virkelig i orden i bogen, som med sine 325 sider er en velvoksen sag. Selv om den nogle steder er omfattende, er den ikke akademisk. Tværtimod, den er skrevet med et klart sigte mod praktisk anvendelse. Der er illustrative vignethistorier til hvert kapitel i form af en lille case, fine opsummeringer og gode reflektionsspørgsmål. Bogen giver imidlertid ikke lavpraktiske anvisninger til konkrete interventioner. Der er med andre ord tillid til, at man selv kan udtænke sine processer, og autonomi til at lederen vælger, hvordan den strategiske ledelse bedst gribes an.

Vurdering: 5 stjerner af 6

Titel:

Potentialeledelse – om strategisk ledelse i fagprofessionelle organisationer

Forfatter: Søren Barlebo Rasmussen

Forlag: Barlebo Forlag

Pris: 375 kr