»Han kan vælge at tage til Danmark og læse for på den måde at få SU. Men han kan ikke få SU her til England ligesom alle andre danske studerende, der rejser til udlandet for at studere,« fortæller en frustreret Tommy Schneider.
Ifølge ham går Danmark glip af en masse unge talenter ved ikke at støtte op om dem.
Politikere siger mange fine ord
Danmark er ikke god nok til at benytte sig af sine borgere og efterkommere i udlandet, og i stedet bliver de glemt af det danske samfund. Tommy Schneider sammenligner det at være udstationeret med tegneserien »Legionen,« som var en del af Bassebladet.
»Der var ofte et par jokes om, at man altid glemte den sidste soldat på fortet eller i ørkenen uden vand og forsyninger – sådan kan man en gang imellem godt føle sig som udstationeret,« uddyber han.
»Politikerne siger mange fine ord og prædiker, at vi skal søge ud. Men i praksis er det svært at se, at de gør noget aktivt for, at det skal være nemt at være udlandsdansker.«
For Tommy Schneider føles det som at være i et limbo. Han føler sig dansk, men hans danske stemme kan ikke bruges til noget, fordi han ingen stemmeret har i Danmark. Den mister man efter to år i udlandet.
»Det er underligt, at man som dansker ikke kan stemme – særligt når man er politisk interesseret og selv synes, man har en viden og interesse, man gerne vil bringe i spil,« beretter han.
Lille land med stort potentiale
Danmark er et lille land med et lille befolkningsantal set med verdens store øjne. Det handler derfor om at udnytte de ressourcer, man har, bedst muligt, menner Tommy Schneider, der drager en parallel til det danske landshold.
»Der er ikke lige så mange talentfulde fodboldspillere i Danmark, som der er i Tyskland, Frankrig og England. Men for at få et landshold, der vil noget, skal vi virkelig udnytte det, vi har tilgængeligt, bedst muligt.«
Det fokus mangler Danmark at sætte på udlandsdanskerne. For ifølge Tommy Schneider ligger der en masse skjult viden, kulturforståelse og industriforståelse hos udstationerede danskere, og det kunne Danmark få gavn af.