Udlændinge besætter mange uopslåede stillinger

En del stillinger bliver aldrig slået op, så danske arbejdsløse kan søge dem. De bliver nemlig besat af udenlandsk arbejdskraft.

Det er ikke alle ledige stillinger, der bliver slået op, så arbejdsløse danskere kan søge dem. Inden for hotel- og restaurationsbranchen og de grønne erhverv får arbejdsgiverne ofte fyldt op med udlændinge uden at slå jobbene op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke alle ledige stillinger, der bliver slået op, så arbejdsløse danskere kan søge dem. Inden for hotel- og restaurationsbranchen og de grønne erhverv får arbejdsgiverne ofte fyldt op med udlændinge uden at slå jobbene op.

Det skriver Jyllands-Posten.

Stillingerne bliver ifølge avisen typisk besat via netværk og uopfordrede ansøgninger. Og i sæsonjob som bærplukkere er der næsten kun udenlandske arbejdere ansat, oplyser formand for jordbæravlerne Claus Hunsballe.

»Hårdt fysisk arbejde, der starter klokken 05 om morgenen og kun varer i en kort periode, det er den danske arbejdsstyrke generelt for kræsen til,« siger han til Jyllands-Posten og tilføjer, at jordbærplukkerne ofte kommer tilbage året efter og måske har taget en ven med, så stillingerne bliver udfyldt.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har oprettet en hotline for rekruttering af ledige. Og den har ifølge Jyllands-Posten ingen henvendelser fået om sæsonjob.

Ifølge et skøn fra brancheorganisationen Horesta er op til 75 procent af jobbene som stuepiger, rengøringsassistenter og opvaskere i de største byer nu besat af udenlandske medarbejdere.

Administrerende direktør Katia K. Østergaard vurderer, at det blandt andet skyldes manglende interesse fra danskernes side i at søge den type stillinger.

I fagforeningen 3F har man dog arbejdsgiverne mistænkt for at gå efter at ansætte udlændinge for at trykke lønnen, siger gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration Tina Møller Madsen.

Arbejdsmarkedsordfører for Venstre Hans Andersen (V) foreslår ifølge Jyllands-Posten et såkaldt moderne kontanthjælpsloft for at gøre det mere attraktivt at søge lavtlønsjob.

Arbejdsmarkedsordfører for Socialdemokraterne Leif Lahn Jensen (S) afviser dog, at de ledige danskere mangler motivation. Han vurderer, at det derimod skyldes, at de pågældende brancher prioriterer billig arbejdskraft.