Udenlandske firmaer betaler dyrt for aftaler

KPMG råder udenlandske virksomheder til at undgå at forhandle med fag-foreningen 3F på egen hånd.

Udenlandske håndværkere og byggevirksomheder er utilfredse med, at de bliver pålagt at betale ydelser i både Danmark og hjemlandet.Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun den polske ambassade, der rådgiver udenlandske virksomheder til at undgå aftaler med fagforeningen 3F på egen hånd.

Det samme gør revisionsfirmaet KPMG. Aftalerne kan nemlig indeholde en timeløn på op til 48 kr. mere, end overenskomsten kræver. Oveni skal de betale pension, barsel og feriepenge til 3Fs feriekasse, uanset om de betaler pension i deres hjemland, og pengene ikke giver dem ret til erstatning fra pensionsselskaberne i tilfælde af ulykker og dødsfald.

»Fagforeningerne bevæger sig på kanten af EU-retten, for de må ikke konflikte for krav, der er højere end overenskomsten. Mange udlændinge mister respekten for den danske model, når de opdager, hvad de er ved at sige ja til, og nogle overvejer at forlade Danmark,« siger Frederik Brocks, seniorrådgiver hos KPMG, der årligt hjælper omkring 100 udenlandske virksomheder.

I øjeblikket arbejder godt 1.000 udenlandske virksomheder lovligt i Danmark. De kan undgå aftalerne, hvis de melder sig ind i Dansk Byggeri senest to uger efter 3Fs konfliktvarsel. Men også her skal de betale dansk arbejdsmarkedspension. Til gengæld bliver de omfattet af pensionskassernes forsikringsordninger, mens de er i landet.

»Men virksomhederne kan reelt ikke undgå at betale dobbelt, hvis de vil undgå konflikt,« siger Frederik Brocks.

3F afviser, at aftalerne er EU-stridige, fordi deres medlemmer normalt forhandler sig til en højere løn end i overenskomsten. Fagforeningen ser heller ingen problemer i, at udenlandske firmaer skal betale pension og feriepenge til 3Fs feriekasse, selv om deres ansatte ikke er medlem hos dem.

»Ellers kan vi ikke være sikre på, at virksomhederne betaler det samme i pension og feriepenge som danske virksomheder. De kan jo få pengene igen, når de rejser, hvis de kan dokumentere over for os, at de har betalt det samme, som vi gør. Men de kan bare melde sig ind i Dansk Byggeri og blive omfattet af den samme pensionsordning som danske virksomheder,« siger Palle Bisgaard, næstformand i 3Fs byggegruppe.

Han mener, at der er tale om social dumping, hvis pension og barsel i hjemlandet ikke er på niveau med Danmark.

»Hvis ikke vi sikrer det, vil de danske virksomheder stå i en dårligere situation. Det er vores opgave at beskytte vores overenskomster,« siger han.