Udenlandske akademikere ender som opvaskere

En tredjedel af de højtuddannede, der kommer til Danmark uden at have et job, ender med fag- eller ufaglært arbejde. Regeringen vil justere Greencard-ordningen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om dansk erhvervsliv skriger på flere højtuddannede udlændinge, er det langt fra alle, virksomhederne har brug for.

Hver tredje af de akademikere fra de østeuropæiske lande og lande uden for EU, som ikke har et job, når de kommer til Danmark, ender med at arbejde under deres kvalifikationsniveau – som for eksempel rengøring, opvask eller andet ufaglært arbejde.

Det viser en ny analyse fra tænketanken Kraka. Sandsynligheden bliver endnu større, hvis de højtuddannede ikke har en sundhedsvidenskabelig uddannelse. For akademikere fra ikke-EU- lande, der har en humanistisk eller samfundsvidenskabelig universitetsuddannelse med sig hjemmefra, er det således mere end halvdelen, der arbejder under deres kvalifikationsniveau.

»En af hovedforklaringerne er formentlig, at personer med en humanistisk eller samfundsvidenskabelig uddannelse er afhængige af at kunne det lokale sprog. Det er på den måde anderledes end for eksempel for læger, som arbejdsgiverne føler, de har et større kendskab til. Derfor tyder meget på, at der er et mismatch mellem det behov, virksomhederne har for højtuddannet arbejdskraft, og nogle af de udlændinge, der rejser hertil for at arbejde,« siger Kristian Thor Jakobsen, ledende økonom i Kraka.

Minister: Vi ser på Greencard

Mens alle EU-borgere frit kan rejse til Danmark og påbegynde deres jobsøgning, skal akademikere uden for EU have tilladelse først. Her er den såkaldte Greencard-ordning i dag den eneste adgangsbillet, som ikke kræver et job på forhånd.

Ordningen blev indført under højkonjunkturen i nullerne, hvor der var mangel på alle typer arbejdskraft, men er siden blevet kritiseret skarpt af blandt andet 3F, som peger på, at udlændingene tager ufaglært arbejde fra danskerne. Men også Dansk Industri har for nylig udtalt, at ordningen skal målrettes virksomhedernes behov i højere grad end i dag.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) bekræfter, at regeringen har Greencard-ordningen under lup i forbindelse med den kommende strategi om international rekruttering.

»Der er nogle åbenlyse problemstillinger, for eksempel problemer med social dumping. Vi ved også, at det bestemt ikke er alle, der bliver ansat inden for det område, de er uddannet inden for. Danmark skal ikke som land bare tiltrække alle former for udenlandsk arbejdskraft. Vi har selv en stor arbejdsstyrke. Det afgørende er, at vi får den højtspecialiserede arbejdskraft,« siger hun.

Topchefer splittede

Topcheferne i Berlingskes undersøgelse er da også splittede på spørgsmålet om Greencard-ordningens fremtid. Administrerende direktør i elforsyningsvirksomheden NOE Net, Flemming Poulsen frygter dog, at det vil holde kvalificeret arbejdskraft ude af Danmark, hvis ordningen strammes, og han ser intet problem i, at udlændingene må arbejde under deres niveau.

»Der er jo job i Danmark, som vi ikke kan få besat. Spørgsmålet må være, om de udlændinge, der kommer til Danmark, kan forsørge sig selv med det job, som de nu en gang får. Kan de ikke det, er det et problem,« siger han.