Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Er du lidt for afslappet i tøjet til et møde i Danmark, har det som regel ikke den helt store betydning, men det forholder sig helt anderledes, så snart du forlader dansk luftrum og lander i München eller Mumbai. Så betyder det meget, hvordan du er klædt, og om slipset er bundet korrekt.
Der findes ingen færdig guide til, hvordan man skal klæde sig i forskellige dele af verden, og hos Dansk Industri (DI) er det ikke et spørgsmål, som afsætningspolitisk afdeling bruger megen tid på.
»Hvordan man klæder sig, er ikke noget, som vi oplever, at medlemmerne har problemer med, og derfor er det ikke et område, som vi får mange spørgsmål om, men det er alligevel et emne, der har stor betydning, når man skal gøre forretninger rundt om i verden,« siger chefkonsulent i afsætningspolitik i DI, Peter Bay Kirkegaard.
Specielt hvis man skal til fjernt beliggende steder på kloden, kan det på forhånd være svært at vurdere, hvad der er god stil at møde op i, og hos DI opfordrer man derfor til, at man stikker en finger i jorden hos den lokale samarbejdspartner på stedet og direkte spørger til, hvad skik og brug er i området eller virksomheden.
Jakkesæt er et must
»Man kan jo fint spørge sine lokale samarbejdspartnere, hvad den lokale dresscode er, for normerne for påklædning udvikler sig løbende. Det er som et pendul. I en periode er slips måske ikke velset i visse faggrupper, mens det så med tiden svinger den modsatte vej,« vurderer han.
Han opfordrer til, at påklædningen er afstemt efter situationen, da det at være for pænt påklædt kan være lige så ubelejligt som at være lidt for casual. Signalerne skal passe i forhold til situationen, så tøjet ikke er årsag til misforståelser og støj.
Kigger man rundt i Skandinavien, er danske forretningsfolk typisk de mest afslappede i tøjet og ofte uden slips, men den går ikke, så snart man rejser over den tyske grænse. Dér er det på med jakkesættet og slipset i langt de fleste forretningsmæssige situationer.
Det samme gælder i både USA og Østen, hvor man nok går afslappet klædt i fritiden, men hvor jakkesæt og slips er obligatorisk til forretningsbrug.
»I Asien er jakkesættet også den foretrukne uniform i arbejdslivet. Her er den altdominerende farve sort. Kina har virkelig taget jakkesættet i den klassiske form til sig, og her er der intet møde uden sort jakkesæt, hvid skjorte og diskret slips,« forklarer han.
Mens sorte jakkesæt dominerer, når man flyver mod øst, er grå og blå mest velset i resten af verden. I Europa er den mørkeblå farve mest almindelig, mens sort ikke benyttes så meget. Det forbindes traditionelt set med begravelser på vore breddegrader, selv om der inden for påklædningen ikke findes en facitliste uden undtagelser.
»Derfor er det sikre valg altid at rejse ud med et gråt og et blåt jakkesæt i bagagen,« lyder opfordringen fra Torsten Grunwald, forfatter til bogen »Den velklædte mand«.
Han understreger samtidig vigtigheden af at klæde sig korrekt, når man skal ud i verden og gøre forretninger.
»Hellere lidt for formel end det modsatte. Danskere er berygtede verden over for deres dårlige stil, når det gælder påklædning. Danskere tror, at deres afslappede tøjstil er tillidsskabende. Det er det stik modsatte og vil ofte blive opfattet som mangel på respekt i arbejdsmæssige sammenhænge,« vurderer han.
Kigger man lidt bredere på danske forretningsfolk, kunne det se ud som om, at slipset ikke længere er en nødvendig del af påklædningen, men den tendens skal man ikke tage med sig ud i verden, for her er slipset i en diskret farve en del af uniformen.
Hvide skjorter tak
Det grundlæggende farvevalg til en rejse ud i verden bør efter Torsten Grunwalds opfattelse være helt klassisk. Har man kun et jakkesæt med, bør det være marineblåt.
»Den mørkeblå farve kan også bedst bruges om aftenen. Sorte sko gør sig også godt efter mørkets frembrud, hvorimod brun er knap så velset. Hertil bærer man en god hvid skjorte og et blåt eller vinrødt slips, der er bundet pænt,« lyder hans råd.
Til brug i lidt mere afslappede situationer kan man også vælge at dresse ned ved at benytte en blå blazer/sportsjakke med tilhørende lærredsbukser (chinos) og monkstraps (sko med spænde, red.). Vil man friske sit såkaldte smart casual look lidt op, er det en god detalje med en klud i brystlommen.