Uddannelsesminister vil have færre akademikere

Regeringen glæder sig over, at andelen af unge, der tager en lang videregående uddannelse, falder. Samfundet overuddanner de unge, lyder det fra uddannelsesministeren.

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jo højere uddannelse, jo bedre.

Det har i mange år været budskabet til danskerne, og mange har lyttet. Antallet af unge, der forventes at tage en videregående uddannelse er steget år efter år, men nu ser det ud til, at kurven er knækket, skriver Jyllands-Posten.

Andelen af en ungdomsårgang, som tager en akademisk uddannelse, falder fra 30 procent til 28 procent, og det glæder uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V). Han mener, at samfundet overuddanner unge mennesker:

»At næsten 30 procent vil blive akademikere, er overuddannelse, når der ikke er nok efterspørgsel på arbejdsmarkedet. Derfor skal vi flytte flere unge over på korte og mellemlange uddannelser,« siger Esben Lunde Larsen til Jyllands-Posten og aflyser samtidig den tidligere regerings ambition om, at mindst hver fjerde på en ungdomsårgang skal tage en lang videregående uddannelse.

De kommende arbejdsgivere Dansk Industri og Dansk Erhverv er derimod bekymrede over, at færre unge fremover bliver akademikere. I stedet bør regeringen formulere nogle mål for, hvor mange unge, der for eksempel skal tage en naturvidenskabelig kandidatuddannelse, lyder det.