»Uddannelsen er en faglig rygrad«

MBA-uddannelsen har givet Rikke Bräuner en forståelse af sproget på ledelsesniveau. Titlen er en faglig ballast.

MBA-uddannelsen har givet Rikke Bräuner en forståelse af sproget på ledelsesniveau. Titlen er en faglig ballast. (Foto: Søren Bidstrup) Fold sammen
Læs mere

Tilbage i 2002 nåede Rikke Bräuner til en erkendelse af, at hendes toårige uddannelse fra Den Danske Eksportskole ikke helt stod mål med hendes ambitioner. Selv om hun var manager i medicinalvirksomheden Pfizer, ville hun »højere op i hierarkiet« og arbejde med strategi og udvikling.

Derfor besluttede hun sig for at tage en MBA i Business Administration på den private Henley Business School. Og uddannelsen har været en del af adgangsbilletten til den nuværende lederstilling som HR-direktør i EY (tidligere Ernst & Young ).

»MBAen giver mig en bred forståelse af sproget i hele organisationen. Den er blevet en indgroet del af, hvad jeg gør. Den har formet mig som person i mit arbejdsliv og har givet mig en rygrad og et mindset, der gør, at jeg føler mig kompetent og kompatibel i min lederrolle,« siger Rikke Bräuner og tilføjer:

»Jeg kan gå ind i jobbet med ro i sindet og tænke, at jeg har ballasten og mindsettet til at udfylde det. Det er en faglig rygrad. Jobbet kan sikkert udfyldes uden en MBA, men for mig er det vigtigt at have den faglige ballast.«

Praktisk tilgang til teori

I løbet af uddannelsen skrev Rikke Bräuner opgaver om blandt andet finans, marketing, salg, HR og strategi – det hele med udgangspunkt i medicinalvirksomheden Pfizer, som hun var ansat i.

»Det gav mig et dybt kendskab til virksomheden. Samtidig gav det mig muligheden for at trække teorien ned over en verden, som jeg forstod. Det var en praktisk måde at udleve teorien på, som passede rigtigt godt til mig. Det var ikke case studies, men vores egne virksomheder, så jeg var tæt på konsekvensen af det, jeg analyserede,« fortæller Rikke Bräuner.

I spændet mellem praksis og teori fandt hun også ud af, hvornår »man skal bøje teorien«, så den passer til praksis.

»Der er jo ikke noget job i dag, hvor man tager et teoretisk værktøj i skuffen og følger det fra A til Z. Min MBA har givet mig evnen til at trække dele ud af teorien, som giver mening,« siger hun.

På uddannelsen har hun ud over at udvikle en analytisk sans også lært at betragte virksomheden som et system. Hun er blevet god til at hæve sig op over beslutninger og se dem i en større sammenhæng.

»Jeg har lært at se det hele billede, hvor jeg før stod mere i min egen lejr. Hvis jeg skruer på en knap i HR, hvordan påvirker det så resten af vores forretning?« siger Rikke Bräuner, som er overbevist om, at uddannelsen har givet hendes karriere et skub opad.

»Der er ingen tvivl om, at min MBA har været medvirkende til det. I dag er det nok ikke MBAen, der ses på mit CV, men snarere min erfaring. Men MBAen påvirker stadig min egen selvfølelse i forhold til, hvad jeg er i stand til,« siger hun.