Uddannelse har løftet de danske ledere

KARRIEREPANELET: I året for AMUs 25 års fødselsdag for lederuddannelser er der grund til at kippe med flaget for efteruddannelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I år kan lederuddannelser under AMU fejre 25 års fødselsdag. Og meget er sket, siden ledere for første gang i 1985 kunne uddanne sig som en del af de offentligt støttede arbejdsmarkedsuddannelser – heldigvis.

I denne artikel i serien Karrierepanelet ser Vibeke Skytte nærmere på lederuddannelse.

Du kan købe adgang til denne ene artikel for 10 kr., men vælger du at abonnere på Business PLUS får du adgang til denne, samt meget andet indenfor kategorien karriere.


I år kan lederuddannelser under AMU fejre 25 års fødselsdag. Og meget er sket, siden ledere for første gang i 1985 kunne uddanne sig som en del af de offentligt støttede arbejdsmarkedsuddannelser – heldigvis.

For hvor der tidligere var en skepsis omkring lederuddannelse, og »var det ikke kun for dem, der trængte til at forbedre sig«, så er der i dag en udpræget opfattelse af, at uddannelse er et helt centralt bidrag til den faglige og personlige udvikling som leder.

Læs også: Kvinder bestormer lederposterne

En lederuddannelse er med til at gøre dig mere bevidst om dine styrker, svagheder, udviklingspotentialer og talenter.

Desuden bliver din markedsværdi øget og giver dig adgang til et nyt netværk, som kan blive centralt for dig fremover.

Fra skepsis til begejstring

Det fandt jeg selv ud af, da jeg for år tilbage tog en diplomuddannelsen i ledelse.

Jeg vil gerne indrømme, at jeg først var skeptisk i forhold til, hvad jeg kunne lære, og der skulle også sættes tid af til forløbet.

Heldigvis viste det sig, at udbyttet var stort. Jeg fik mulighed for at diskutere og vende ledelsesudfordringer med andre, og jeg fik trænet ledelse på en legeplads, inden jeg skulle bruge redskaberne i dagligdagen. Samtidig fik jeg et uundværligt netværk, så der er ingen tvivl om, at investeringen har været god, og forskellen har sikkert også været mærkbar.

Mere fokus på ledelse

Hos Lederne kan vi mærke, at der er et stigende fokus på ledelse – og derfor også på kompetenceudvikling.

Vi har fået flere henvendelser fra medlemmer, der ønsker at høre om mulighederne indenfor uddannelse.

Nogle er blevet ledige og har brug for at få papir på ledelse, andre igen ønsker at vedligeholde og øge deres markedsværdi.

Læs også: Stor interesse for karriererådgivning

Lige gyldigt hvad, er det vigtigt med livslang læring, og udvikling er fundamentet for gode ledere og god ledelse. I virkeligheden er kompetenceudvikling som et hus.

Man starter med nogle redskaber og bygger lige så stille på. Når huset står færdigt, skal det stadig vedligeholdes.

Hvis man lader det forfalde, vil det udover at tabe værdi heller ikke være et godt og eftertragtet hus. Man kan ikke bare lade stå til – heller ikke som leder. Dertil er effekterne for store.

Læs også: Efteruddannelse i høj kurs i 2010

For nylig kom den første større effektanalyse af Den Grundlæggende Lederuddannelse, der blandt andet viser at, 83 procent mener, at de er blevet bedre til at motivere deres medarbejdere, 82 procent er blevet bedre til at løse konflikter, og 75 procent mener, at de er blevet bedre til at gennemføre forandringer.

Uddannelse lønner sig

Derudover viser rapporten, at uddannelse lønner sig på mange planer. Næsten hver tredje leder, 32 procent, af deltagerne på Den Grundlæggende Lederuddannelse har oplevet en stigning i lønnen, og 25 procent har fået nye eller større ansvarsområder.

Vi har hele tiden vidst, at uddannelse lønner sig, men at udbyttet generelt er så stort for deltagerne bekræfter os kun i, at uddannelse af ledere på alle niveauer er nødvendigt.

Læs også: Lederne er også rollemodeller i ferietiden

Ikke mindst fordi ledere er afgørende for medarbejderes trivsel og evne til at præstere og dermed også virksomhedernes produktivitet.

De gode beslutninger og succes er klart afhængig af ledelsesfaglige kompetencer til at håndtere kommunikation, ændringer, personalesituationer med mere.

Ledelse er et fag, der kræver løbende opdateringer.

Heldigvis viser den før omtalte rapport også, at langt størstedelen, 77 procent, af deltagerne på Den Grundlæggende Lederuddannelse har fået blod på tanden efter mere uddannelse.

Og dermed er fundamentet for fortsat uddannelse og kompetenceudvikling lagt.

God ledelse er absolut afgørende for virksomheders konkurrenceevne, produktivitet og innovationsevne – og ikke mindst afgørende for en fortsat udvikling af velfærdssamfundet.

Ledelse – også i krisetid

I forbindelse med krisen har nogle virksomheder valgt at skære i uddannelsesbudgetterne. Umiddelbart forståeligt nok, men en forholdsvis kortsigtet løsning, der på sigt kan svække virksomhedens viden- og kompetenceniveau.

God ledelse er helt centralt, når virksomheder skal navigere i krisetider, og uddannelse af ledere er derfor absolut ikke blevet mindre relevant under finanskrisen.

Læs også: Gear ned før ferien

Man skal også huske, at efteruddannelse og kompetenceudvikling ikke behøver at være hundedyrt.

Mange virksomheder har under krisen måttet lede efter billigere alternativer til deres eksisterende efteruddannelse, og det er ofte lykkes.

De har for eksempel skiftet leverandør, er gået over til mere e-learning, bruger interne mentorordninger eller lignende.

Krisen gør, at man som leder må tænke kreativt, og så finder mange frem til muligheder, de ikke så før.

Al uddannelse tæller

Al uddannelse tæller, og som leder har man både et ansvar for at medarbejderne udvikler sig, men også at man ikke selv står i stampe.

Måske synes du ikke, at du har brug for efteruddannelse i øjeblikket, men det handler om at holde sig selv vedlige som leder. Det vil også gøre dig mere efterspurgt, når markedet igen vender.

De sidste 25 år med mulighed for at tage en lederuddannelse i AMU-regi har betydet meget for lederes muligheder for at uddanne og udvikle sig og været med til at skabe fundamentet for livslang læring hos mange ledere.

Lad os håbe de næste 25 år bliver lige så gode.

Hip hurra for efteruddannelse.