Udbredt frygt for psykisk syge som kolleger

Mere end hver tredje dansker har ikke lyst til at dele arbejdsplads med en skizofren, og vi frygter også i høj grad at arbejde sammen med personer, der har andre former for psykiske lidelser.

En meget stor del af danskerne vil helst undgå en psykisk syg kollega. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Sådan lyder resultatet af en undersøgelse med 1.003 personer, som Socialstyrelsen har gennemført, skriver Søndagsavisen.

42 procent svarer, at de enten helst ikke eller slet ikke har lyst til at have en skizofren kollega, og heller ikke folk, der lider af angst eller depression, er noget, vi bryder os særlig meget om på jobbet. Det mener henholdsvis 24 og 21 procent af danskerne.

Frygten er ubegrundet, men ikke overraskende, lyder det fra en forsker.

»Hvis kollegaen mangler en arm eller et ben, kan vi forholde os til det. Men mærkelig opførsel er meget vanskeligere at forholde sig til, og det tror jeg, kan være årsagen til, at vi har det så svært med at arbejde sammen med psykiske syge,« siger Dorte Caswell, der er lektor på Institut for Sociologi og Socialt arbejde på Aalborg Universitet.

Og det er én af grundene til, at socialminister Annette Vilhelmsen (SF) nu lancerer en kampagne under navnet »Det er ikke et handicap…«. Formålet er ganske enkelt at ændre danskernes holdning til handicap – synlige som usynlige.

»Vi retter særlig kampagnen mod børn og unge, for hvis børn og unge får et naturligt forhold til psykisk syge, vil det følge dem i arbejdslivet,« siger socialminister Annette Vilhelmsen til Søndagsavisen.

Spastikere frygter vi også som kollegaer. 25 procent vil enten helst ikke eller slet ikke have en person med den diagnose på sin arbejdsplads, og selv defekte sanser skaber mishag. Syv procent af os vil helst undgå synshandicappede som kollegaer, mens tallet for hørehandicappede ligger på seks procent.