U2 tjener over 2 milliarder på turné

Rockbandet U2 er i fuld gang med en koncertturné som ventes at blive set af mere end tre millioner mennesker, og indbringe bandet mere end to milliarder kr. Men Bono & Co. er ikke meget for at betale skat af deres store indtægter.

Foto: Axel Schmidt / Scanpix. Bono og resten af U2 får enorme indtægter på den igangværende turné, men bandet er ikke meget for at betale skat af deres forventede milliardindtægter.
Læs mere
Fold sammen
11. og 12. juli spillede U2 for et totalt udsolgt Stade de France, hvilket ifølge musikbladet Billboard indbragte bandet ikke mindre end 20,9 mio. dollar, eller 109 mio. kr.

I alt har U2 indtil videre gennemført 13 af 44 koncerter på deres nye "360 degrees" turné, og ifølge Billboard er der alene på de første seks koncerter 522.405 fans, hvilket har indbragt bandet 55,9 mio. dollar, eller 291 mio. kr.

Billboard vurderer ifølge nyhedstjenesten E24, at turneen i alt vil indbringe U2 i hvert fald 2,1 milliarder kr., og at det ikke er usandsynligt at bandet kan overgå Rolling Stones hidtidige turnérekord på 2,3 milliarder kr. fra 2006. Fra indtægterne skal dog trækkes forventede udgifter på godt og vel en halv milliard kr.

Rockikoner kreative med skatten
U2 er primært kendt for deres effektive sange og gigantiske sceneshows, samt ikke mindst forsanger Bonos kamp for at få verdens rigeste lande til at eftergive gælden til verdens fattigste lande.

Bonos og bandets sociale engagement betyder dog ikke, at de betaler deres skat med glæde. I 2006 flyttede bandet skattemæssigt til Holland, hvilket var samtidig med at den irske regering gennemførte en væsentlig skatteændring.

Indtil da betalte irske kunstnere, herunder malere, forfattere og rockmusikere, nemlig som udgangspunkt ikke personlig skat, men netop i 2006 blev der indført et loft for de skattefrie indtægter på 250.000 euro, eller 1,9 mio. kr., årligt.

Medlemmerne af U2 tjener naturligvis langt mere, selv i år hvor der ikke er turnéaktivitet.

Bono "såret" af beskyldninger for skattetænkning
I et interview i februar erkærede Bono at han var "såret" over beskyldningerne for at være involveret i skattetænkning samtidig med at han opfordrer vestlige lande til at eftergive gæld til verdens fattigste.

"Det gør ondt når kritikken bliver international, men jeg kan ikke sige noget uden at forråde min relation med bandet - så du tager lorten. Folk som ikke kender vores musik - det er meget nemt for dem at have en holdning til os - de løber med stereotyperne og karikaturen af os," sagde Bono ifølge Irish Times.

Bandets guitarist, Edge, var mere konkret, og sagde at bandets skatteforhold "er vores egen private affære - vi laver forretninger over hele verden, vi betaler skatter over hele verden, og vi overholder fuldstændigt skattereglerne."

Udsolgte huse i Gøteborg
I fredags, lørdags og mandags spillede U2 for totalt udsolgte huse i hjembyen Dublin, og på fredag og lørdag spiller bandet på Nya Ullevi stadion i Gøteborg, som er det nærmeste bandet kommer København.

Koncerterne i Gøteborg er for længst udsolgte, og ud over indtægterne til U2 ventes koncerterne også at kunne generere op til et par hundrede mio. kr. i indtægter til byen.