Tyskerne vil forbyde chefen at maile i fritiden

Der skal være en skarp skillelinje mellem arbejde og fritid, mener den tyske beskæftigelsesminister, der kræver weekender og aftener renset for arbejde.

Du kender det måske? Telefonen bliver tjekket inden arbejde om morgenen og inden sengetid om aftenen for at se, om der er nye mails fra jobbet, du skal svare på. Nu bliver det formentlig snart fortid i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: PICHI CHUANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens danskerne er så flittige til at svare og sende arbejdsrelaterede e-mails på obskure tidspunkter af døgnet, at knap hver fjerde virksomhed har følt sig nødsaget til at skrive deciderede mail-politikker, er tyskerne et skridt foran.

Tysklands beskæftigelsesminister har kaldt til kamp mod de udflydende grænser mellem job og fritid og vil minimere risikoen for, at medarbejdere udvikler stress, depression og udbrændthed, fordi de konstant er "på" og tjekker e-mails i tide og utide.

Debat: Kan du undvære job-mails i fritiden

"Jeg vil se en tydelig opdeling af arbejdsliv og fritid. Der må være klare regler for, hvornår man er til at få fat på, og hvornår det er accepteret at lukke helt ned," siger Ursula von der Leyen ifølge den svenske avis SvD Näringsliv.

Hun mener, at det er altafgørende, at medarbejdere får mulighed for at hente nye kræfter inden næste arbejdsdag. En gammelkendt medicin inden for lægeverdenen, fremhæver beskæftigelsesministeren, der selv er tidligere læge. Von der Leyen er ligeledes ikke bange for at tage sanktioner i brug, for allerede i dag kan en virksomhed risikere en bøde på 25.000 euro, hvis den forbryder sig mod reglerne for sikkerhed på jobbet - nu vil ministeren have indføjet, at tyske medarbejdere ikke kan forventes at læse mails i deres fritid."Præcis som der findes sikkerhedsregler, når det gælder hjelm på en arbejdsplads, eller at et elkabel ikke skal ligge fremme hvorsomhelst, må der også findes psykiske sikkerhedsregler. Dem skal vi udrulle næste år," varsler beskæftigelsesministeren.

Debat: Kan du undvære job-mails i fritiden