Tyske virksomheder overvejer at forlade Danmark

Tyske virksomheder står uforstående overfor, at de skal betale dobbelt i pension og feriepenge, hvis de vil arbejde i Danmark.

Er Danmark så bange for konkurrence fra udenlandske håndværkere, at de bevidst forsøger at presse dem ud af landet? Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er Danmark så bange for konkurrence fra udenlandske håndværkere, at de bevidst forsøger at presse dem ud af landet?

Sådan lyder spørgsmålene blandt tyske håndværksvirksomheder, der ikke forstår, hvorfor fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer afkræver dem dansk arbejdsmarkedspension og feriepenge, når de udstationerer medarbejdere til Danmark. I Tyskland betaler de i forvejen de samme ydelser gennem deres skat.

»Det betyder, at de skal betale de her ydelser to gange, og dermed stiller det især de små og mellemstore virksomheder i en svær situation. Vi står helt magtesløse over for det, for i og med at det ikke er jeres regering, men arbejdsmarkedets parter som pålægger dem de indbetalinger, kan hverken EU eller vores politikere stille noget op. Men vi undrer os meget over, hvorfor Danmark ønsker at pålægge udenlandske virksomheder flere omkostninger end sine egne,« siger Sybille Kujath, der er rådgiver i Handwerkskammer Lübeck.

Særregler vækker bekymring

I år har hun indtil videre hjulpet 66 små og større byggevirksomheder med spørgsmål om det danske arbejdsmarked, og mange af dem overvejer kraftigt, om det er værd at komme til landet på grund af risikoen for øgede omkostninger. Sybille Kujath har flere gange været i kontakt med både tyske myndigheder og EU-Kommissionen om de danske fagforeningers krav over for virksomhederne.

»Vi respekterer, at Danmark har valgt at indrette sit arbejdsmarked på en anden måde end andre lande, hvor lønningerne er lovbestemte. Men det hæmmer jo konkurrencen, når vores virksomheder bliver pålagt dobbelte omkostninger,« siger hun og peger på, at også regeringens seneste skatteaftale skaber bekymring i Tyskland.

Det drejer sig om en ny skat, såkaldt arbejdsudlejeskat, som medfører, at udenlandsk arbejdskraft i flere tilfælde kan blive pålagt en særskat på 35 procent. Dertil kommer, at hun i lighed med polske politikere har klaget til EU-Kommissionen over det danske RUT-register, hvor udlændinge skal registrere alle opgaver, de udfører i Danmark.

»Vi forstår simpelthen ikke, hvorfor Danmark forsøger at holde udenlandske virksomheder ude, når I ligesom os kommer til at mangle dygtige håndværkere de kommende år,« siger Sybille Kujath.

3F: Det handler om social dumping

I 3F ryster man på hovedet af de tyske virksomheders bekymring. Pensionen er en vigtig del af de danske overenskomster, og det samme er retten til at forhandle sig til ekstra løn ud over overenskomsten, forklarer fagforeningen.

Hvis ikke det bliver overholdt, er der tale om brud på overenskomsten og dermed social dumping.

»Vi har i Danmark ikke lovbestemte arbejdsvilkår, men arbejdsmarkedets parter forhandler sig i stedet til dem. En del af den model er, at fagbevægelsen har ret til at presse enhver arbejdsgiver til at følge de spilleregler. Det er ikke vores problem, at man i andre lande har indrettet arbejdsmarkedet på en helt anden måde. Virksomheder, der udstationerer arbejdskraft til Danmark, må forholde sig til de aftaler, som gælder her, og giver det problemer derhjemme, må de få deres politikere til at ændre det,« siger Carsten Bansholm, der er faglig sekretær i 3Fs byggeafdeling i København.