Tysk opfindsomhed årsag til kortere danske cigaretter

Kreativ tankegang i krigen mellem sundhedsmyndigheder og tobakskoncerner koster fire millimeter i længden.

Foto: Bjørn Kähler
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tobaksselskaberne forsøger på alle måder at holde salget oppe. Nogle gange er de lige kreative nok, og det har fået konsekvenser – bl.a. for det danske Cecil-mærke. Arbejdersmøgen Cecil er nemlig blevet fire millimeter kortere. Det skriver politiken.dk.

Afkortningen skyldes EU-regler, der begrænser længden på tobaksdelen i en cigaret til 80 millimeter. Den grænse skyldes angiveligt, at en tysk cigaretproducent på et tidspunkt blev lige lovlig kreativ i forsøget på at styre fri af lovgivningen.

Den tyske producent konstruerede nemlig en lang dobbeltcigaret, der havde filter i begge ender, og hvor rygeren så selv havde ansvaret for at klippe den i to.

På den måde talte dobbeltcigaretten afgiftsmæssigt som én cigaret, og på den måde kunne producenten holde prisen nede. EU-regelsættet sætter dog nu en stopper for den slags praksis. Og det er det, der rammer Cecil-cigaretten fra det nu udenlandsk ejede House of Prince.

Det hele er dog symptom på, at der for tiden kører en krig mellem EU-landenes sundhedsmyndigheder og tobakskoncernerne. Afgifterne på tobaksvarerne er nemlig blevet så høje, at producenterne forsøger at få prisen på en pakke ned – det bl.a. ved at sælge 19-stykspakker.

Den finte bliver der dog også snart lukket for. Sundhedsminister Astrid Krag (SF) mener nemlig, at mindstestørrelsen på en pakke cigaretter bør være 20 styk. Dermed er det også slut med de små ti-stykspakker, skriver politiken.dk.