Twitter-stifter var besat af bykort

Jack Dorsey er manden bag Twitter, der torsdag fik debut på børsen i USA. Undervejs har han kørt en del med bus, været besat af bykort og er blevet beskyldt for at tage for meget af æren for Twitter.

36-årige Jack Dorsey var som barn meget optaget af kort over offentlige transportlinjer og beskedsystemer til taxacentraler, hvor kommunikationen skulle være kort og præcis. Foto: Bill Pugliana/AFP Fold sammen
Læs mere

Jack Dorsey tager bussen på arbejde. Det koster ham omkring 1,75 dollar pr. tur. Egentlig er billetprisen to dollar, men IT-milliardæren har et månedskort. Det kan bedre betale sig. Og så kan han godt lide busser. Ligesom han kan lide broer. Og byer.

Det er især måden, som bevægelsen i byerne kan kortlægges på og brydes ned i millioner af dele, der fanger ham. En by er for Jack Dorsey et system, der på én gang er fleksibelt og stabilt, søgbart og tilfældigt.

»Jeg kan lide enhver kolonibaseret struktur, hvor der er en stærk afhængighed af et netværk,« har Jack Dorsey for nylig beskrevet interessen over for det amerikanske magasin The New Yorker.

Derfor er han også glad for aspetræer, der vokser i grupper, og hvor de alle lider, hvis ét af dem dør.

Det kan umiddelbart lyde som et eksotisk interessemiks for en tech-iværksætter, men alligevel med en passende rød tråd til mikroblogtjenesten Twitter, der netop er en social netværkstjeneste.

Sådan beskrives det i hvert fald i magasinets 19 sider lange profilportræt af den 36-årige iværksætter, der torsdag kunne markere sin iværksættersucces med en børsnotering af Twitter, som han var med til at skabe i 2006. Dermed følger selskabet efter verdens største sociale netværk, Facebook, der gik samme vej i 2012.

En del af kendis-holdet

Ligesom Facebook-stifter Mark Zuckerberg har opnået en slags rockstjernestatus i USA, betegnes Jack Dorsey som en del af kendisiværksætterholdet. Han bliver fanget af kameralinser på røde løbere, af rygter om sit kærlighedsliv og blander sig på »bedst klædte«-listerne.

Historien om Jack Dorsey handler da også om, at han på et tidspunkt overvejede at blive modedesigner, at han kan sy og sideløbende med arbejdet hos Twitter fik undervisning på en designskole. Netop iværksætterens stil har også været en del af flere spekulationer om, at han forsøger at slægte den tidligere Apple-topchef og nu afdøde Steve Jobs på.

Ligesom Apple-stifteren var kendt for at optræde i rullekravetrøje, er Dorsey ifølge flere medier kendt for sine Dior-skjorter.

Ligesom Steve Jobs droppede han ud af universitetet uden en eksamen. Han beskrives som en teknologisk æstetiker. Som en, der har samme trang til at gå lange ture og tidligere har været veganer, ligesom Steve Jobs var det. I dag er han dog skiftet til palæo-diæten, der også er kendt som stenalderkost, skriver The New Yorker.

Allerede som barn i det centrale St. Louis i Missouri var Jack Dorsey optaget af kortlægning af byer. Tilbage i 2011 har han til magasinet Vanity Fair fortalt, hvordan han tapetserede væggene på sit værelse med kort over byer, offentlige transportlinjer og lignende. Senere blev han ekstremt optaget af, hvordan taxacentraler i ultrakort form sendte beskeder til chaufførerne.

Alle de ting har medvirket til at danne idéen til en tjeneste, hvor kommunikationen på samme måde foregår i ultrakort form med maks. 140 tegn af gangen.

Jack Dorsey er da også kendt som manden bag idéen til Twitter - og var ham, der sendte det første tweet i marts 2006.

De var imidlertid flere om at udvikle det til en forretningsidé, og for nylig har en bog om Twitters historie »Hatching Twitter: A True Story of Money, Power, Friendship and Betrayal« kritiseret ham for at tage lidt for meget af æren for det.

I et uddrag bragt i New York Times beskrives det, hvordan han over årene arbejdede massivt for at skabe et billede af, at Twitter mest var hans projekt – og på nogle punkter helt udskrev de øvrige involverede i sine versioner af Twitter-historien

Heri forlyder det også, at Jack Dorsey var en del af den plan, der frøs den person, som han udviklede idéen med, helt ud af projektet. Det har han dog efterfølgende i sin version af historien afvist at have været direkte involveret i.

Jack Dorsey fik selv i 2008, hvad han har beskrevet som et hårdt slag i maven, da han blev sat fra posten som adm. direktør for Twitter. I dag er han formand for Twitters bestyrelse og står i spidsen for tech-iværksættervirksomheden Square i San Fransisco.

Det er hertil, han tager bussen tidligt om morgenen. Så er der tid til at observere, hvilke tjenester folk bruger på deres smartphones og tavlecomputere. Og til at opdatere Twitter-profilen, hvor 2,5 mio. følger med i, hvad han »siger«.