Tvang kan holde kvinder fra at nå toppen

Norske kvinder bliver tvunget til tops med kvoter. Men kvoterne har ikke haft den ønskede effekt, og i Danmark skal det være vilje og ikke tvang, der får kvinderne til tops.

Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hjælper ikke at indføre kvoter for at lokke kvinderne til at søge stillinger i dansk erhvervslivs top. I Norge har en undersøgelse foretaget af Cepos peget på, at kønskvoter i bestyrelseslokalerne hverken gavner bundlinjen eller antallet af høje hæle på ledelsesgangene.

Traditionelt hentes bestyrelsesmedlemmer længere nede i virksomheden, i fødekæden, og selv om kvoteordningen har haft den tilsigtede effekt på bestyrelsesniveau i Norge, har den ikke fået flere kvinder ind på de øvrige ledelsesniveauer.

»Man skal ikke tro, at fordi man får kvinder i ledelsen, så afføder det flere kvinder i de næste ledelseslag. Udviklingen skal ske nedefra. Kvinderne skal vise viljen og have ambitionerne og kompetencerne til at bane sig vejen, hele vejen!« siger erhvervsjuridisk seniorkonsulent Henriette Kinnunen fra Cepos.

Hun mener, at den nye lovgivning, der forpligter de største danske virksomheder til at opstille måltal for andelen af kvinder, sætter et godt fokus på problemstillingen, men ikke er måden at gøre det på.

»Alt hvad der hedder tvang, i forbindelse med udpegning og ansættelse af mennesker, er skidt. Man kan ikke sætte kemi, kompetence og kvalifikation på lovformel,« siger hun og tilføjer:

»Jeg synes, det som udgangspunkt er overbureaukratisk og unødvendigt, at man laver den her lovgivning, men det er i hvert fald meget bedre end de norske kvoter.«

I aktionærforeningen Best.Women har de altid gået ind for kvoter og gør det stadig trods politik modstand. Her håber næstformand Nicole Andersson nu, at EU's arbejde med bindende måltal på 40 procent vil få betydning i Danmark.

»I dag er kun 7 procent af bestyrelsesmedlemmerne i de børsnoterede danske selskaber kvinder. Det er meget meget lavt i forhold til Europa, og det sætter Danmark i et specielt lys, synes jeg.«