Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Består arbejdsglæde af fri frokost, fri telefon, motion i arbejdstiden og andre frynsegoder?
Afgjort ikke, mener administrerende direktør hos værktøjsproducenten Unimerco Kenneth Iversen, der nu kan bryste sig af, at virksomheden for tiende år i træk er blandt de nominerede til prisen for at være årets bedste arbejdsplads herhjemme.
Mens krisen raser og koster masser af arbejdspladser, handler det i langt højere grad om at sikre de ansatte, at de kan beholde deres job og holde deres levestandard, fortæller direktøren.
»I krisetid må man nytænke, hvad der gør en arbejdsplads god. Jeg synes, at der har været en tilbøjelighed til, at vi som virksomhed bliver vurderet på, om vi kan lefle for de ansatte med fri tandlæge, udfordringer og et hav af andre incentives. Men den gode arbejdsplads er vel den, der kan skabe tryghed for de ansatte, når virksomheden bliver hyllet ind i mørke,« siger Kenneth Iversen, der på sin vis taler af bitter erfaring.
Fyringer og lønnedgang
For første gang siden virksomheden blev etableret i 1964, måtte han i fjor gennemføre en stor fyringsrunde. 100 ansatte måtte forlade virksomheden. Årsagen var krisen, og virksomhedens resultat var tilsvarende historisk - et dundrende underskud på 53 millioner kroner. Omsætningen er fortsat med at skrumpe, så de tilbageværende ansatte har accepteret at gå ti procent ned i løn og 15 procent ned i arbejdstid.
»Det er de selvfølgelig ikke glade for, men de har alle bevaret deres job og deres livssituation og kan finansiere deres privatliv. Vores underskud bliver nu vendt til et overskud på 40 millioner kroner i år, fordi vi også har sparet på goder, som man andre steder siger, er med til at skabe en god arbejdsplads; vi har reduceret kantineudgifterne, julefrokosten skulle man selv betale sidste år, og der er skåret ned på hoteludgifter og fortæring. Alle steder har vi skåret ned. Jeg tror, at vores medarbejdere oplever, at det, at vi sikrer dem deres arbejdspladser og giver deres familier tryghed, gør os til en god arbejdsplads,« siger topdirektøren.
Belønnes for u-turn
Trods det store underskud fik de tre fjerdedele af de ansatte, som ejer aktier i virksomheden, udbetalt et aktieudbytte på 20 millioner kroner. I år hæves beløbet til det dobbelte.
»Aktionærerne er jo vores medarbejdere, som vi ved, har lån, der skal afdrages. Vi gør det også for at belønne dem for omstillingsparathed,« siger Kenneth Iversen.
I 2002 løb Unimerco af med prisen, og de øvrige år har den været den bedste danske industriarbejdsplads. Direktøren regner ikke med at vinde prisen i år. Dertil har virksomheden været for hårdt ramt af krisen.
»Målet er ikke i sig selv en topplacering, men at bruge analysen af vores arbejdsplads til at tage temperaturen på medarbejdernes trivsel og til at evaluere vores ledere,« siger Kenneth Iversen.
Prisen uddeles fredag af Great Place To Work Institute i samarbejde med Berlingske Nyhedsmagasin.