Tryg køber Alka: Milliardregn over fagforeninger

En række af Danmarks største fagforeninger er storaktionærer i forsikringsselskabet Alka, der nu bliver købt af Tryg.

Arkiv: Trygs hovedkontor i Ballerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Milliarderne regner over nogle af Danmarks største fagforeninger, efter Tryg mandag morgen har købt forsikringsselskabet Alka for 8,2 milliarder kroner.

Som Berlingske lørdag kunne fortælle, bliver prisen for at købe Alka højere end først antaget.

Mere end 50 pct af Alka er ejet af fagforeninger i LOs medlemsforbund, der nu står til at få fordelt over fire milliarder mellem sig. 3F har med en ejerandel på mellem 25 og 33,3 pct udsigt til den største gevinst. Herefter følger HK, hvis forbundsformand Kim Simonsen også er formand i bestyrelsen for Alka, med en ejerandel på mellem 15 og 20 pct, fremgår det af CVR-registeret.

Herudover har Fødevareforbundet NNF en ejerandel på mellem 10 og 15 pct, mens FOA og Dansk Metal har en ejerandel på mellem 5 og 10 pct.

Prisen på 8,2 mia. kr. betyder, at Alka bliver værdisat til 5,7 mia. kr., fordi selskabet har 2,5 mia. kr. i overskydende kapital. De seneste dage har uroen spredt sig i LOs medlemsforbund. Først udtrykte Forbundet for blikkenslagere og VVS-montører stærk utilfredshed, hvorefter det femtestørstemedlemsforbund, Socialpædagogerne, meldte sig i koret.

Udover de tunge aktionærer i form af fagforeninger har nogle virksomheder en ejerandel og ser dermed ud til at få en økonomisk gevinst.

Det gælder det svenske forsikringsselskab Folksam og Arbejdernes Landsbank, der begge har lige over 10 pct. af aktierne.

Nyheden om Alka-salget kom først frem i Dagbladet Børsen, og Berlingske kunne lørdag fortælle, at der har været arbejdet på et salg af Alka siden sommer, og at både Tryg, Topdanmark, Codan og norske Gjensidige har været med i processen om at erhverve Alka. Tryg skulle imellemtiden have sikret sig eksklusivrettigheder til at forhandle pris med Alka, og efter Berlingskes afsløring af dette bekræftede Tryg lørdag, at man forhandlede om at købe Alka.

Oplysningerne om handlen har blandt andet fået Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk El-Forbund og Socialpædagogerne til offentligt at lufte deres tvivl om aftalen.

Købet af Alka forventes afsluttet inden udgangen af 1. halvår 2018 og er betinget af sædvanlige myndighedsgodkendelser.

Forbundsformand i FOA, Dennis Kristensen, skrev lørdag aften i en Facebook-opdatering, at de »ikke har behov for at sælge, men ikke vil stille sig i vejen for et salg«.

I en pressemeddelelse forklarer Alka-formand og forbundsformand i HK, Kim Simonsen, hvorfor han mener, salget er en god idé.

»I dag er det ikke længere HK's opgave at drive et forsikringsselskab men at varetage medlemmernes formue, så HK også har en solid økonomi i fremtiden. Jeg er meget stolt af, at der er lykkes at udvikle ALKA til en succes, men for at være konkurrencedygtig i forsikringsbranchen i morgen, skal man investere massivt i blandt andet it og automatisering. Derfor var tiden til at sælge rigtig,« siger HK-formand Kim Simonsen i en pressemeddelelse.