Trusler om opsigelse er højt spil

Det kan være farligt at true med at sige op, hvis man ikke er tilfreds med udfaldet af ens lønforhandling, lyder kommentaren til sidste uges dilemma.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De årlige lønsamtaler med medarbejderne er netop overstået for marketingchefen i Ugens Dilemma, der bliver bragt på Business.dk. Fra øverste sted er det besluttet, at samtlige medarbejdere får en stigning på to procent, men ikke alle er lige begejstrede for den besked.

Blandt andet giver medarbejderen Matilde kraftigt udtryk for både vrede og skuffelse og slutter med udmeldingen om, at hun åbenbart ikke er værdsat, så måske det er på tide, at hun finder et andet job.

Rådgivningschef hos Lederne Niels Henriksen påpeger, at man skal være klar over, at sådan en trussel kommer med en risiko.

- Det er rigtig højt spil, for man risikerer, at chefen faktisk tager en på ordet, og siger at opsigelsen er modtaget. Der er også risiko for, at lederen bliver i tvivl om, hvorvidt medarbejderen er på vej væk, så man risikerer samtidig at komme bagerst i køen til de spændende projekter og opgaver, siger Niels Henriksen.

Han anbefaler afdelingschefen i dilemmaet en lidt blødere model, og peger derfor på løsning 5, hvor chefen forklarer Matilde, at alle er i samme båd og at han vil være ked af at miste hende, men hvis hun vil videre, er der ikke så meget at gøre.

- Det er en glidebane, hvis man som leder giver efter for medarbejdernes trusler, så det bør man holde sig fra. Man kan ikke holde på en medarbejder alligevel, hvis vedkommende gerne vil væk, siger rådgivningschefen.

I stedet for højere løn, som i denne situation ikke er en mulighed, kan chefen også spørge ind til, hvad der motiverer Matilde og på den måde forsøge at imødekomme hende.

- Løn er en vigtig parameter, men for de fleste er det ikke den eneste motivationsfaktor. Derfor kan man stadig belønne en god indsats ved at være opmærksom på, hvad der motiverer medarbejderne. Måske kan det være en bonus, mere fleksibilitet i hverdagen eller spændende opgaver, siger Niels Henriksen.