Tronskifte i Nordens største bank

Farvel til Christian Clausen og goddag til Casper von Koskull. Til afskedsreception og tronskifte i Nordea.

Afskedsreception i Nordea for Christian Clausen. Her ses Overborgmester Frank Jensen, Casper von Koskull og Christian Clausen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Velkomstkomiteen bestod af tre mænd og en kvinde. Først skulle gæsterne sige farvel til afgående Nordea-topchef Christan Clausen og hustruen Annette Clausen. Derefter fulgte håndtryk med finske Capser von Koskull og danske Torsten Hagen Jørgensen, den nye absolutte elite i den nordiske bankverden som henholdsvis ny koncernchef og ny vicekoncernchef for Nordea.

Efter mere end otte år som topchef i Nordea markerede Christian Clausen torsdag eftermiddag sin afsked med Nordens største bank ved en reception i Nordea-bygningen på Christianshavn. Over en »efterårsmenu« bestående af bær, nødder og chokolade suppleret af et glas fransk økologisk Rhone-vin var folk fra dansk erhvervslivs absolutte A-liste mødt op for at sige farvel og markere skiftedagen i Nordea.

450 var inviteret, og blandt andet Mærsk-topchef Nils Smedegaard Andersen, DSV-direktør Jens Bjørn Andersen og Egmont-topchef Steffen Kragh dukkede op. En række tidligere Nordea-topfolk, som Michael Ramussen, nu topchef i Nykredit, Anders Jensen, nu også Nykredit, og Peter Schütze, nu blandt andet formand for DSB, kom også forbi og markerede tronskiftet.

Der er to historier om Christian Clausens tid som topchef i Nordea, som man kan vælge at fortælle alt efter temperament. Først og fremmest vil han blive husket for at have ført Nordea sikkert gennem finanskrisen i modsætning til flere af konkurrenterne, navnlig Danske Bank.

Men samtidig vil han også blive husket for ekstravagante jagtture, en Nordea-betalt lejlighed til 22,5 mio. kr. og en pensionsordning til 115 mio. kr. Men sagerne har ikke for alvor bidt på Christian Clausen, der nu som 60-årig skal skifte spor. Han har dog meldt ud, at han ikke agter at gå på pension.

Efterfølgeren, 54-årige Casper von Koskull, overtager en bank, som godt nok slap sikkert gennem finanskrisen, men som stadig står med enorme udfordringer forude. Især på IT-området halter Nordea efter konkurrenterne, og med en historisk investering på 20 milliarder kroner forsøger storbanken de næste par år at rette op på det.

Capser von Koskull og Torsten Hagen Jørgensen tiltræder officielt på mandag.