Trods større optag skriger erhvervslivet stadig på IT-specialister

Der er voldsom mangel på IT-kyndige, som selv årets øgede optag på IT-studierne ikke kan løse, siger branchen.

Hver tredje af interesseorganisationen IT-branchens medlemmer fortæller, at de må opgive at besætte stillinger, fordi de ikke kan finde de rigtige kandidater. Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af ansøgere til IT-uddannelserne på de videregående uddannelser er steget de seneste år.

Men selv om flere også er blevet optaget på studierne, er der lang vej igen, før universiteterne leverer det antal nyuddannede IT-specialister, der er behov for, siger administrerende direktør i IT-Branchen, Birgitte Hass.

»Situationen er nærmest håbløs. Sagen er, at vi har en meget stor mangel på IT-specialister«, siger hun.

Ifølge en prognose vil Danmark i 2030 mangle 19.000 IT-specialister.

Hver tredje opgiver at besætte stillinger

Hver tredje af interesseorganisationen IT-Branchens medlemmer fortæller, at de må opgive at besætte stillinger, fordi de ikke kan finde de rigtige kandidater.

»Det betyder, at der er digitaliseringsopgaver, vi ikke kan løse. Vi lever i en digital verden, og vi er i Danmark langt fremme med at digitalisere, men vi skal passe meget på med, at vi ikke læner os tilbage nu.Der er simpelt hen et stort voksende behov som følge af, at vi træder ind i en ny digital æra,« siger Birgitte Hass.

På flere IT-rettede uddannelser har optaget i år været større end sidste år. Blandt andet på IT-Universitetet er optaget i år steget med 24 procent. Ifølge IT-Branchen skal der optages 1.000 flere studerende hvert år på de efterspurgte IT-uddannelser for at komme mangelen til livs. Bortset fra uddannelser, hvor der er skåret pladser væk, er optaget på IT-dannelserne fra 2016 til 2017 som helhed steget med syv procent.

»Det er ikke kun IT-virksomheder, som har behov for digitale- og IT-kompetencer. Flere og flere virksomheder, vores samfund og den generelle udvikling i det hele taget er digital. Det vil kun gå hurtigere og hurtigere, så derfor er der et kæmpe behov for, at vi får uddannet vores kommende de unge, der skal ud og være fremtidens arbejdskraft, rigtigt,” siger forsknings- og uddannelsespolitisk chef i interesseorganisationen Dansk Erhverv, Mette Fjord Sørensen.

Her kan du se listen over uddannelserne med det højeste snit.