Trods advarsler fra regnedrengene: Det danske jobmarked er ligeglad med Brexit

Det danske jobmarked har overhovedet ikke lagt mærke til, at den britiske befolkning har sagt nej tak til fortsat medlemskab af EU. Landets største jobdatabase, Jobindex, ser ingen tegn på, at Brexit har »lavet ulykker« på det danske arbejdsmarked.

Det danske jobmarked synes ikke at være blevet berørt af briternes ønske om at forlade EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRIS J RATCLIFFE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske arbejdsmarked viser stadig særdeles fin form i kølvandet af Storbritanniens nej tak til EU.

Forud for den britiske folkeafstemning advarede regnedrengene i Finansministeriet og flertallet af landets økonomer om, at et muligt Brexit kunne stikke en kæp i hjulet på den danske jobfest.

Der er dog ikke umiddelbart noget, der tyder på, at den profeti er ved at gå i opfyldelse. Hos Danmarks største jobdatabase, Jobindex, vurderer administrerende direktør Kaare Danielsen, at væksten på det danske jobmarked er fuldkommen uberørt af briternes EU-exit.

»Der er forsat svag vækst i jobmarkedet. Der er ikke noget tegn på, at Brexit skulle have lagt en dæmper på udviklingen. Det er ikke sådan, at der noget helt voldsomt at råbe hurra for, men på den anden side går det heller ikke nedad, som vi kunne være lidt bange for ovenpå den britiske afstemning. Der er ingen tegn på, at Brexit har haft nogen som helst effekt på det danske jobmarked,« siger Kaare Danielsen.

Hos Jobindex er der blevet holdt skarpt øje med udviklingen på det danske jobmarked efter afstemningen i Storbritannien, men der er altså intet at bemærke, når det gælder mulige misklange fra den anden side af Nordsøen.

Jobindex fremlagde mandag morgen sit regnskab for første halvår af 2016, som afslørede en nettoomsætning på 143 mio. kr. Det er omkring 14 mio. kr. bedre i den tilsvarende periode af 2015.

Kaare Danielsen kan berette, at det især er jobannoncer, hvor der søges efter IT-medarbejdere, som er stukket af i forhold til 2015, men vurderer samtidig, at fremgangen kommer fra flere forskellige brancher. Jobindex' annonceprodukter står for næsten hele koncernens overskud.

»Det er bredt funderet. Det er alle typer af funktionærstillinger i øjeblikket. Vi lever primært af stillingsopslag, som omhandler ingeniører, IT-folk, sælgere, kontor- og økonomi-ansatte. Det er grundlæggende personer, der sidder foran en computer,« siger Kaare Danielsen.

Forud for EU-afstemningen i Storbritannien forudså regnedrengene i Finansministeriet i Økonomisk Redegørelse fra maj, at et britisk »nej« ville få konsekvenser for Danmark i form af lavere samhandel og stigende arbejdsløshed.

Således forudså finansministeriets regnedrenge, at arbejdsløsheden allerede i år ville stige fra 3,8 pct. til 4 pct. som en direkte konsekvens af et muligt Brexit. For 2017 vil dønningerne fra det britiske nej tak til EU blive yderligere forstærket ifølge redegørelsen, da der vil være 4,1 pct. arbejdsløse i Danmark i stedet for 3,6 pct.

Heller ikke det britiske arbejdsmarked er i første omgang blevet rystet af, at Storbritannien i slutningen juni sagde nej tak til Europa. Frygten for, at antallet af arbejdsløse briter ville stige, har ligget og luret i horisonten siden EU-afstemningen, men den bekymring blev i sidste uge gjort til skamme. Der er dog et temmelig stort men...

For inden de britiske EU-skeptikere flyver alt for meget op i skyerne over udviklingen, er det værd at bemærke, at langt det meste af dataindsamlingen blev foretaget før afstemningen den 23. juni.

Tal fra det britiske svar på Danmarks Statistik viser uanset hvad, at antallet arbejdsløse stik mod økonomernes forventning er faldet med 8600 personer. På forhånd var der ventet en stigning på 9000.

Det skal dog siges, at der kan være store svingninger i arbejdsløshedstallene i Storbritannien, når man blot sammenligner fra måned til måned.

Den britiske arbejdsløshedsprocent ligger fortsat på 4,9.