Trends for de megarige

2008 bliver året, hvor selv de allerrigeste må sætte tæring efter næring. Eller i hvert fald føle en snert af dårlig samvittighed over overforbruget.

Det bliver lidt hårdere at være megarig i 2008. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
2007 blev et superår for de superrige. Indkomsterne voksede, flyene og luksusyachterne blev større, og kunstsamlingen steg helt vildt i værdi. 2008 blev et år med behersket vækst i overforbruget, skriver Wall Street Journal.

Selv de meget velhavende vil nemlig blive ramt af kreditkrisen og den afledte uro på aktiemarkederne, skriver avisen. Når renten stiger, rammer det også de rige, som faktisk for en stor del finansierer deres forbrug med gældsætning, og det bliver altså formentlig dyrere, samtidigt med at udsigterne for aktierne i 2008 er lidt mere grumsede end de seneste års næsten endeløse himmelflugt. Selv kunstsamlingerne og vinkældrene vil blive mindre værd eller i det mindste stagnere i værdi. Mange må altså spænde Gucci-bæltet en tak ind.

Samlet set bliver der også færre nye superrige i det kommende år, forudser Wall Street Journal – i hvert fald i den vestlige verden: Fra tigerøkonomierne i Asien og nogle dele af Mellemøsten vil nye dollarmilliardærer dukke op.

Alene den megen snak om krise og også en stigende miljøbevidsthed vil imidlertid få også dem med lidt ekstra på kistebunden til at fokusere på bæredygtighed og ”autentiske” oplevelser: Det private jetfly må gerne have en lidt grønnere profil, og i USA kan der være gode imagepoint i at indrette liebhaverboligen bare lidt mere energivenligt.

Skal det være stort, så lad det til gengæld være rigtigt stort, anbefaler Wall Street Journal: Når alt kommer til alt, så er overforbrug som regel drevet af lysten til at være en interessant bordherre, og hvad er større end at kunne prale med – distingveret og verdensmandsagtigt, naturligvis – at man har været en tur i rummet? En rumrejse er trods alt den yderste grænse for interessant dinner conversation.