Treårig overenskomst på transport på plads

3F og Dansk Industri er blevet enige om fællesoverenskomsten i Forligsinstitutionen.

Den første overenskomstaftale på transportområdet faldt lørdag morgen på plads i Forligsinstitutionen. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

8.000 medarbejdere på transportområdet fik lørdag ny overenskomst for de kommende tre år.

Fagforeningen 3Fs transportgruppe og Dansk Industri (DI) blev lørdag morgen i Forligsinstitutionen enige om den såkaldte fællesoverenskomst frem til 1. marts 2020, oplyser DI i en pressemeddelelse.

Aftalen omfatter havnearbejderne og en stor gruppe lagerarbejdere og chauffører på DIs virksomheder.

Det er den overenskomst, som man læner sig op ad, og nu fortsætter så forhandlingerne om de øvrige overenskomster på transportområdet, som omfatter samlet omkring 35.000 medarbejdere, fortsætter.

DI-topchef: God og ansvarlig aftale

»Vi er blevet enige om en god og ansvarlig, treårig overenskomst, som vil hjælpe danske virksomheder til en bedre konkurrenceevne, så vi kan få stærkere virksomheder og flere arbejdspladser i Danmark,« siger DIs administrerende direktør, Karsten Dybvad, i en kommentar.

Også formand for 3F Transport, Jan Villadsen, er tilfreds.

»Den fornyede overenskomst favner ønskerne hos 3Ferne på transportområdet,« siger han i en udtalelse og fremhæver forbedret realløn, nye værn mod løndumping, et tryggere familie- og seniorarbejdsliv, stærkere tillidsvalgte og forsøg med lokale aftaler om arbejdstid.

Aftalen giver mulighed for, at ansatte og virksomheder kan indgå aftaler om både arbejdstid og dele af lønnen, ligesom vilkårene for tillidsrepræsentanter styrkes. Desuden skal uddannelsen af medarbejderne styrkes, og der indføres op til 32 seniorfridage til medarbejdere, som snart skal på pension.

»Det er et klart nybrud, at virksomheder og medarbejdere på normallønsområdet får så gode muligheder for at aftale sig frem til, hvordan de vil tilrettelægge arbejdet og indgå aftaler om lønnen i den forbindelse, så det passer bedre til netop deres virksomhed. Det har været stærkt efterspurgt, og det er vi glade for at kunne levere,« siger Karsten Dybvad.

Aftalen betyder, at støtten til selvvalgt uddannelse hæves fra 55 til 80 kroner pr. time, at tillidsrepræsentanter, som har siddet på posten i mindst tre år, får ret til faglig opdatering, når deres tillidshverv ophører, at tillidsrepræsentanter fra 1. maj får vederlag på op til 33.000 kroner om året, og at medarbejdere med mindst ni måneders anciennitet får fyld løn under forældreorloven.

Læs mere: Se 3Fs oversigt over de vigtigste resultater i transportforliget