Tre ud af fire HKere i det private arbejder over

En stor del af HK/Privats medlemmer arbejder over en eller flere gange om ugen, viser undersøgelse. Det virker lidt bizart, mener faglig chef i fagforbundet.

En stor del af HK/Privats medlemmer arbejder over en eller flere gange om ugen, viser undersøgelse. Det virker lidt bizart, mener faglig chef i fagforbundet.
Læs mere
Fold sammen

Juletiden nærmer sig, og for en stor del af danskerne er det en kærkommen mulighed for familietid og afstresning. Især for en stor del af medlemmerne i fagforeningen HK/Privat er julefreden tiltrængt, hvor tre ud af fire oplever at have overarbejde, hvoraf 37 procent af disse arbejder over en eller flere gange om ugen. Det viser en undersøgelse lavet af Epinion for fagforeningen.

»Jeg synes, at det er mange, som så ofte har overarbejde. Set fra den positive side viser det, at HKerne er fleksible, når der er brug for det. Men set fra en samfundsmæssig synsvinkel virker det også lidt bizart, så længe vi har så mange ledige i Danmark, og når så mange rammes af stress,« siger faglig chef i HK/Privat, Jesper Schmidt Sørensen.

Han understreger, at der juridisk ikke er noget, der forhindrer en chef i at bede om overarbejde, da den eneste regel på området er, at arbejdet ikke må overskride 48 timer ugentligt i en periode på fire måneder.

Ikke desto mindre skal en ledelse altid sørge for at at begrænse overarbejde mest muligt.

»Hvis virksomheden ikke bestræber sig på at undgå overarbejde ved at have tilstrækkeligt mange ansatte, så må vi sige, at det er et brud på overenskomsten,« siger Jesper Schmidt Sørensen og tilføjer, at kompensation for overarbejde kræver en overenskomst:

»Det kan løbe op i rigtig mange timers overarbejde, og derfor er det ekstra vigtigt at have en overenskomst. For har du ikke en overenskomst, er du ikke sikker på at kunne afspadsere eller få betaling for overarbejdet.«