Tre halve skaber helhed

En ny undersøgelse viser, at fire ud af ti ledere ofte springer frokosten over. Det er en dårlig idé af sundhedsmæssige og kollegiale årsager, men også fordi ledere er rollemodeller.

Vibeke Skytte, Lederne Fold sammen
Læs mere

Hverdagen for en leder er præget af valg, der skal træffes – og her tænker jeg ikke på det folketingsvalg, vi skal til på torsdag. En stor del af lederjobbet handler om at vælge til og fra, og netop evnen til at kunne prioritere rigtigt mellem muligheder og opgaver på vegne af medarbejdere og virksomhed er en af de egenskaber, der kendetegner en god leder.

Men evnen til at foretage kloge valg handler i høj grad også om lederen selv. Lederen skal hele tiden have for øje at bruge sin egen kostbare tid på jobbet bedst muligt, og det kan være drønhamrende svært at vælge og vrage mellem spændende og udfordrende opgaver. »Havde døgnet dog bare flere timer«, som én af mine gode bekendte sagde forleden med et suk efter at have beskrevet, hvordan hans virksomhed i øjeblikket er i en rigtig god gænge, hvor opgaverne strømmer ind i lederens indbakke og hvor der skal foretages en række ansættelser af nye medarbejdere.

Rigtige valg skal ikke kun træffes, når det gælder strategier, ansættelser og ordrer, men også, når det gælder lederens egen work-life-balance og sundhed. I den forbindelse var det lidt af en øjenåbner for mig for nylig at læse en artikel i magasinet Chef, som er medlemsblad for den svenske lederorganisation Ledarna, hvor der blev fortalt om en ny undersøgelse omhandlende svenske lederes frokostvaner. På baggrund af godt 2.000 svar blev det konkluderet, at fire ud af ti ledere konsekvent eller flere gange om ugen vælger at springe frokostpausen over.

Undersøgelsen fortæller også, hvorfor frokostpausen bliver fravalgt: Over halvdelen, fordi de arbejder i al den tid, de er på arbejdspladsen, og billedligt talt derfor spiser hen over tastaturet, mens flere end hver fjerde oplever, at tiden smutter, hvorfor de »glemmer« at spise frokost.

Man skal ikke have læst meget om, hvad menneskekroppen har brug for af vådt og tørt for at kunne fungere, for at kunne konkludere, at det næppe er nogen god idé konsekvent at springe frokosten over og imødegå eftermiddagens opgaver på tom mave.

Men ud over den ernærings- og energimæssige tilgang til den svenske undersøgelse er der også en nok så vigtig social og kollegial vinkel. Set fra min stol snyder de ledere, der igen og igen enten spiser frokosten for sig selv eller helt springer den over, nemlig sig selv for et vigtigt break i dagens dont og en kærkommen mulighed for at tale med kolleger og medarbejdere.

Mens man står ved buffeten, henter sin madpakke i køleskabet eller sidder bænket i kantinen er der nemlig gode muligheder for at få sludret med dem, man deler arbejdsplads med. Og selv om mange sikkert, ligesom jeg, har en tendens til ofte at sætte sig samme sted og med de samme kolleger omkring mig, kan jeg ikke huske én eneste dag, hvor jeg ikke i forbindelse med frokosten lige har fået sludret med et par kolleger.

Det klassiske argument om »ikke at have tid« til frokosten, køber jeg ikke. Alle kan vi selvfølgelig have dage, der viser sig at blive endnu mere travle end forventet, og alle kender også til møder i eller uden for huset, som kolliderer med frokosttidspunktet. Men i bund og grund handler det om at »tage sig tid«.

Alle ledere er travle mennesker, og der er altid en opgave, man kan kaste sig over. Men frokosten er et punkt på dagsprogrammet, man næsten for enhver pris bør prioritere højt – også fordi ledere er rollemodeller. Bliver det mere reglen end undtagelsen, at lederen dropper måltidet midt på dagen, vil medarbejderne uundgåeligt begynde at tænke over, om de måske burde gøre det samme.