Tragikomisk Kaupthing-video: Vi tænker ikke normalt

En intern motivationsvideo fra krakkede Kaupthing Bank florerer nu på nettet, og budskabet er, at "banken ikke tænker normalt". Ikke helt forkert, da banken lånte milliarder ud til køb af egne aktier og til nærtstående parter uden sikkerhed.

Foto: EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hoverende bagklogskab er sjældent kønt, men kan være ganske underholdende. F.eks. i tilfældet Kaupthing Bank, hvor en intern video, der skulle skabe gejst hos medarbejderne, nu er at finde på Internettet.

Billeder af bl.a. Martin Luther King, Mother Theresa, Muhammad Ali og Albert Einstein ledsager speaket, hvor pointen er, at man kan gøre alt, så længe man tror, man kan.

"Vi tænkte, vi kunne fordoble vores størrelse. Og vi gjorde det - hvert år i otte år. Vi tænkte, vi kunne øge vores balance. Og vi gjorde det - med 500 pct. på bare tre år," siger speakeren og fortsætter optimistisk: "Hvad er "Kauptænkning"? Hinsides normal tænkning!"

I lyset af krakket og de senere afsløringer af en ganske usædvanlig bankforretning er mange nok tilbøjelige til at give ham ret.

Ikke kun sjov
Ifølge islandske kilder blev videoen først præsenteret for topledelsen i 2005 under en fest i Nice ved den franske Riviera. Siden blev den ofte vist for at skabe motivation hos ledelsen og medarbejdere - og derfor er videoen heller ikke blot et sjovt indslag.

Den giver nemlig et sjældent indblik i den kultur, der fandtes i Islands største bank, og det kræver ikke en højere eksamen i semiotik at se de megalomane træk i selvopfattelsen - og dermed få en idé om, hvordan det kunne gå så galt.

Kaupthing krakkede i oktober sidste år. For nylig blev bankens kreditbog lækket, og den viste enorme udlån til bankens ejere og til køb af egne aktier - ja faktisk udviste Kaupthing en imponerende mængde kreativitet for at puste bankens forretning op og skjule problemerne.

Islands særlige anklager bekræfter, at der er flere undersøgelser i gang af bankens mærkværdige transaktioner op til krakket.

Se videoen her - teksten er på engelsk