Træt af dit job? Sådan klarer du den til drømmejobbet dukker op

Har du en dårlig chef, er opgaverne kedelige eller mangler du udviklingsmuligheder? Brug ferien til at mærke efter, om du trives. Måske du når frem til, at du skal søge efter et nyt job – men der kan være gode grunde til at holde jobbet ud, mens du leder efter nyt.

Der er jobs, hvor det gælder om at komme væk hurtigst muligt. Men i de fleste tilfælde bør du slå koldt vand i blodet og have en copingstrategi, mens du venter på det rigtige job, mener karriererådgiver i IDA Morten Esmann. Fold sammen
Læs mere

En dårlig chef, rutineprægede opgaver, et usundt arbejdsklima eller mangel på udviklingsmuligheder? Der kan være mange grunde til, at du har lyst til at skifte dit arbejde ud med et andet. Og sommerferien kan være et godt tidspunkt til at mærke efter, hvordan du egentlig har det på jobbet – og når arbejdet får lov til at komme lidt på afstand.

Hvis du når frem til, at dine indsigelser er rimelige, er der alligevel grund til, at du tænker dig om mere end én gang. Skal du give op eller holde ud?, mener Morten Esmann.

”Du ved bedst selv, om du skal søge nyt job. Men skal du gøre det over hals og hoved, eller er det bedst at være tålmodig? Her er fem strategier, der kan hjælpe dig, mens overvejer, hvad du skal gøre,” siger Morten Esmann.

1: Det er ikke så slemt

Jo, der findes job så slemme, at de ikke er til at holde ud. Job, hvor den eneste løsning er at skynde sig væk.

”Men i de fleste stillinger er der imidlertid positive aspekter: Kollegerne er gode, arbejdstiderne er attraktive, lønnen er fin. Uanset hvilke udfordringer du oplever, er det en god ide at koncentrere dig om de positive elementer, mens du søger et bedre arbejde,” lyder det første råd fra Morten Esmann, som henviser til 5 gode grunde til at kvitte dit job.

2: Det er mit job – ikke mit liv

Hvis du går på arbejde mandag morgen med øjnene fast rettede mod weekenden, er det ikke en langtidsholdbar løsning. Men det hjælper at fokusere på den del af dit liv, der leves uden for arbejdet.

”Find ud af, hvad der giver dig energi – det kan være en hobby, familie, venner – og gør mere af det, når du har fri,” lyder det andet råd til dig, der er træt af dit job.

For mange er fritiden noget, man har, mens man venter på at komme på arbejde igen. Hvis du er træt af dit arbejde, skal du måske betragte det som noget, du har, mens du venter på at få fri?

3: Selv et dårligt job giver dig noget godt

Det tredje råd fra Morten Esmann er, at enhver, der ser tilbage på sin arbejdserfaring, vil se, at det ikke har været helt formålsløst. Her kan du med fordel overveje, hvorfor du går på arbejde – og bruge Morten Esmanns 5 gode råd til at give jobbet mening.

”Du har lært noget. Normalt vil du se det i bakspejlet, men det kan være en fin strategi for at klare dit nuværende job, hvis du har tanke for, hvad du lærer af det. Det er sikkert egenskaber, du kan gøre nytte af i dit kommende nye job,” siger han.

4: Lyt til din mavefornemmelse

Forstand og intuition er ikke altid enige. Nogle gange har man mest lyst til at flygte fra sit arbejde, men ved godt, at det er bedst at slå koldt vand i blodet. Så er det vigtigt at mærke godt efter. Lyt til din mavefornemmelse. Der er nemlig også rigtigt dårlige grunde til at kvitte jobbet.

”Er det virkeligt nødvendigt at skifte job med det samme? Er det nu, du skal væk for at bevare helbred og humør? Eller vil det være en bekvemmelighedsflugt? Bør du i virkeligheden være tapper og holde ud lidt længere? Du kender selv svaret, men det kræver, at du stiller spørgsmålene,” siger Morten Esmann.

5: Brug energien rigtigt

Det kan være befriende at beklage sig over jobbet. Men det kan også dræne dig for energi, pointerer Morten Esmann.

”Det er helt okay at læsse af på familie og venner af og til – men pas nu på, at det ikke bliver en vane, så det slider på dem. Men hvis du konstant har et negativt syn på dit arbejde, kanaliserer du for store mængder af din energi over på problemet, og alt for lidt på løsningen,” siger Morten Esmann.

Og så er dine kræfter bedre brugt på jobsøgning. Kampen for et nyt og bedre job kan være lang og krævende.

”Du skal bruge tiden i dit nuværende job på den rigtige måde, og med det rigtige mindset forbedrer du dine muligheder for at komme godt videre,” lyder Mortens Esmanns sidste råd i din copingstrategi, mens du venter på det rigtige job.

Artiklen er oprindeligt bragt på universe.ida.dk.