Torsdagsdruk skal ikke tolereres

Hvis en medarbejders udskejelser i fritiden går ud over arbejdet, skal det stoppes pronto. Sådan lyder rådet til seneste Ugens Dilemma.

Lederen bør tage medarbejderen ind til en samtale, hvor han gør det klart, at det ikke er acceptabelt, at medarbejderens byture går ud over arbejdet, mener ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt. Fold sammen
Læs mere

Selvom problemer i privatlivet kan have betydning for, hvor meget overskud medarbejderen har til jobbet, har vedkommende en forpligtelse til ikke at lade det påvirke arbejdet negativt. Det ansvar lever malersvend Steffen fra sidste uges ledelsesdilemma, der bliver bragt på Business.dk, ikke op til, fastslår ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt.

Gennem en periode har Steffen sløset på jobbet, fordi weekenden er blevet fejret lige lovlig tidligt på ugen. Og nu har han altså en sen torsdag aften meldt sig syg per sms. Hvad gør en god leder så? Michael Uhrenholt er ikke i tvivl om, at han ville vælge løsning 1, hvor lederen svarer på Steffens sms, at han skal møde frisk på arbejde om morgenen.

»Steffen skal være klar over, at han har en forpligtelse. Derfor ville jeg svare med det samme, at jeg forventer, at han møder veloplagt op næste morgen,« siger Michael Uhrenholt.

Kommunikation via sms kan nemt føre til misforståelser og fejltolkninger, så derfor skal lederen derefter stoppe sms-korrespondancen, tilføjer ledelsesrådgiveren. I stedet skal han efterfølgende tage Steffen ind til en samtale, hvor han gør det klart, at det ikke er acceptabelt, at Steffens byture går ud over arbejdet.

»Budskabet skal være konkret og ikke til at misforstå, og det sikrer lederen bedst i en samtale ansigt til ansigt,« siger han.

Lederen er ingen sutteklud

Michael Uhrenholt anbefaler, at lederen tager konfrontationen tidligt i forløbet - og det skal være mere håndfast end at kredse lidt om problemet og spørge ind til medarbejderens velbefindende.

»Lederen skal tage fat om problemet med udgangspunkt i en konkret situation eller tilfælde - som her den sene sygemelding - og forventningsafstemme med Steffen i forhold til hans ønsker og hans forpligtelser i kontrakten,« siger han.

Kan de ikke stemme overens, ville Michael Uhrenholt i lederens sted overveje, om Steffen har en fremtid i virksomheden.

»En leder må gerne vise interesse for medarbejdernes privatliv, men skal ikke gøre sig til dommer over dem eller blive en sutteklud for dem. Det er vigtigt, at lederen står på mål for den ønskede kultur på arbejdspladsen. Derfor skal det også gøres klart - både over for både Steffen og de andre medarbejdere - at den type adfærd ikke er i orden,« siger Michael Uhrenholt.