Torben Mögers vej til nye penge

Med Torben Möger Pedersen fra PensionDanmark i spidsen jagter danske pensionsselskaber investeringer i offentlig-private projekter, OPP. Investering i færøsk biltunnel til 1,1 mia. kr. er et af de sidste nye tiltag fra den visionære direktør.

Torben Möger Pedersen er en kreativ herre, som står bag PensionDanmarks mulige investering i en færøsk tunnel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torben Möger Pedersens kreativitet har i de seneste uger nok været et samtaleemne rundt om kontorerne i pensionsbranchen. Efter at være blevet medejer af fem vindmølleparker i Danmark og USA søger han på vegne af PensionDanmark nye, spændende udfordringer.

Og det kan næsten ikke blive mere spektakulært. Sammen med et lille færøsk livsforsikringsselskab, LIV, skal der investeres 1,1 milliard kr. i en biltunnel på Færøerne.

Man kunne frækt spørge, om PensionDanmarks topchef, Torben Möger Pedersen, er gal eller genial. Han er genial, vil nogle nok mene. For investeringer i infrastruktur kan blive en pengemaskine for PensionDanmark.

Hemmelig aftale

Opskriften lyder såre enkel: managementselskabet Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som den visionære direktør i PensionDanmark har taget initiativ til, har fået en foreløbig aftale med det færøske landsstyre i hus.

CIP skal finansiere, bygge og i 30 år drive en cirka ti km lang undersøisk tunnel. Forbindelsen mellem øerne Strømø og Østerø skal åbne i 2018. Aftalen er af landsstyret i Torshavn indstillet til godkendelse i det færøske parlament, Lagtinget. Men den er hemmelig.

Hverken Lagtingets 33 medlemmer eller offentligheden må få at vide, hvordan kontrakten er skruet sammen. Flere væsentlige elementer af aftalen er dog sluppet ud af sækken. Ifølge færøske medier kommer Torben Möger Pedersens selskab og færøske LIV til at indskyde i underkanten af 300 mio. kr. som egenkapital i tunnelprojektet. Resten af anlægsudgiften, 800 mio. kr., er lån.

Det er dyrt for en stat, et hjemmestyre eller en kommune at være fattig. Men det er hele tiden nødvendigt at udbygge med ny infrastruktur. Når europæiske pensionsselskaber og andre investorer i disse år investerer, bygger og driver tunneler, lufthavne, veje, kraftværker, transmissionsledninger og sygehuse for det offentlige, kræver investorerne typisk en forrentning af den investerede kapital på mellem otte og 15 procent.

Godt nok er Torben Möger Pedersen ikke missionær. Men han er en varm fortaler for, at PensionDanmark og andre danske pensionsselskaber jagter investeringer i offentlig-private partnerskaber også kaldet OPP. Her er der potentielt solide, stabile afkast af den investerede kapital. Spørgsmålet er, om det er genialt for det offentlige på Færøerne at gifte sig med store PensionDanmark.

Bør vælge billigere løsning

Øernes største avis Dimmalætting, på dansk »Daggry«, har advaret mod de økonomiske ulemper for det lille samfund med 48.000 indbyggere, hvis Lagtinget siger ja til en privat tunnel. Kritikken går på, at Færøernes hidtil største anlægsinvestering vil komme til at foregå udelukkende med investorernes penge og mest på investorernes betingelser.

»Projektet er en guldrandet forretning for PensionDanmark, for de har stort set ingen risiko ved at investere, men samfundsmæssigt er det lidt mere tvivlsomt. Lagtinget bør vælge en billigere løsning, en offentligt finansieret tunnel,« siger en færøsk økonom, der ønsker at være anonym, til Berlingske Business.

I 30 år, frem til 2058, ventes bilisterne at lægge omtrent fire milliarder kr. i bompenge til projektet for at passere den private tunnel. Heraf vurderes halvdelen at blive afkast til PensionDanmark og LIV. Derefter skal tunnelen overdrages til hjemmestyret.

Er der hold i de beregninger, økonomer og jurister har lavet for den færøske avis, beregner investorerne sig et samlet afkast på 10-11 procent på en indskudt egenkapital på 280 mio. kr. og et lån på 800 mio. kr. Afkastet på egenkapitalen vil være 25 til 30 procent pr. år over 30 år.

Finder nye veje til at tjene penge

Pensionsselskabernes pengetanke er i kraftig vækst. Den temperamentsfulde direktør Torben Möger Pedersen forstår at finde nye veje til at tjene penge.

Efter at have nydt godt af de konstant faldende renter ved at investere i obligationer, hvor pensionsselskaberne høstede store kursgevinster, er festen slut. Sådan ser Torben Möger Pedersen på det. Renten er helt i bund. Investeringer i diverse store infrastrukturprojekter, der kan give et stabilt afkastpotentiale, er derfor et godt alternativ.

Hvis Copenhagen Infrastructure Partners’ færøaftale inden for de næste uger får Lagtingets ja, kan det næppe gå galt for Torben Möger Pedersen og PensionDanmarks projekt.

Glem ikke, at der bag managementselskabet er nogle af Danmarks skarpeste finansielle hjerner, alias de fire guldfugle fra DONG – Jakob Baruël Poulsen, Rune Roin, Torsten Smed og Christian Skakkebæk.

Disse mænd, der røg ud af DONG i kølvandet på Anders Eldrups exit som koncernchef, skal fremover gavne PensionDanmark inden for investeringer i infrastruktur. Og det skal der nok komme lystige historier ud af i medierne.