Topstyring svækker effektiviteten

Topstyrede virksomheder har dårligere præstationsudvikling, lavere motivationsniveau og dårligere intern samarbejdsevne. Det viser en Ph.D.-afhandling fra handelshøjskolen i Århus.

Historien om den succesfulde topleder, der fra sit udkigstårn dirigerer virksomheden sikkert i havn, er en myte, skriver nyhedsbrevet ledelsesidag.dk, der udgives af Ledernes hovedorganisation.

Det mener lektor Elmer Fly Steensen fra handelshøjskolen i Århus præsenterer resultaterne fra sin ph.d.-afhandling i en klumme på ledelseidag.dk. Elmer Fly Steensen har undersøgt strategiprocesserne i 200 danske virksomheder, og konklusionen er klar: Topstyring svækker effektiviteten.

Topstyrede virksomheder har dårligere resultatudvikling, lavere motivationsniveau og dårligere internt samarbejde. Dertil kommer en markant ringere forståelse blandt medarbejderne for virksomhedens strategi og en nedsat evne til at reagere på markedsudviklingen, ifølge Elmer Fly Steensen.

Ledelsesrådgiver Henning Korsbæk Frandsen fra Ledernes Hovedorganisation er ikke overrasket over undersøgelsens entydige resultater.

”Afhandlingen bekræfter en antagelse, vi har haft længe i Ledernes Hovedorganisation. Det er ikke toplederen alene, der skaber virksomhedens succes. Ganske vist skal strategien udvikles og sættes i gang oppefra. Men det er organisationen som et hele og virksomhedens motiverede ansatte, der skaber strategiens indhold, siger Henning Korsbæk Frandsen.