Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Kvinder risikerer at løbe panden mod muren i jagten på topstillingen, hvis de stiller for høje krav til sig selv og deres arbejdsplads. Sådan lyder det fra tre kvinder, der selv har nået den absolutte top i dansk erhvervsliv. Baggrunden for udmeldingen er en analyse blandt 15.478 danske universitetsstuderende, som Berlingske bragte onsdag.
Analysen, som rådgivningsvirksomheden Universum står bag, viser, at mændene prioriterer prestige, løn og succes markant højere end kvinderne, når de skal finde en arbejdsplads. Kvinderne efterspørger til gengæld et inspirerende formål, etiske standarder og et kreativt, dynamisk arbejdsmiljø på arbejdspladsen.
Men for virksomhederne er det oftest bundlinjen, der er i fokus frem for CSR-politikken, siger Stine Bosse, der i otte år besad posten som koncernchef i Tryg.
»At man ikke alene er drevet af indtjening betyder ikke, at man skal føle sig sat til side i forhold til magten,« siger Stine Bosse.
»Men virksomheder, der ikke tjener penge, lever ikke ret længe. Derfor nytter det heller ikke noget, at man siger, at man slet ikke vil have noget med bundlinjer eller aktionærer at gøre. Man er nødt til at forstå helheden, og når man gør det, kan man byde ind med sine værdier. Så man skal se totalbilledet og så ikke være bange for at bære det til fadet, som, man selv synes, er vigtigt,« siger Stine Bosse.
Etik vil komme højt på dagsordenen
Hun vurderer, at områder som CSR og etik vil komme til at betyde mere i de kommende år. Senest viste Panama-lækagen, hvilken betydning det kan få for en virksomhed, hvis den er etisk ude af trit med sine kunder. Selv om en skattekonstruktion er lovlig, er det ikke ensbetydende med, at den ser godt ud på forsiden af en avis, siger hun.
»Jeg tror, at vi går ind i en tid, hvor topledere, der tør stå ved det, de tror på, virkelig bliver efterspurgt,« siger Stine Bosse.
Eva Zeuthen Bentsen, der er partner i headhunter-virksomheden Odgers Berndson, opfordrer kvinder til i højere grad selv at påvirke virksomhedernes værdier. Hun er selv tidligere hospitalsdirektør på Gentofte Hospital og rekrutterer i dag talentfulde medarbejdere særligt inden for medicinalindustrien og den offentlige sektor.
»Det fantastiske ved ledelse er jo, at du har muligheden for at påvirke noget, der er større end din egen arbejdssituation. Hvis man kommer op på toplederniveau, så er man også i stand til at sætte nogle nye værdipejlemærker, som virksomheden skal gå efter,« siger Eva Zeuthen Bentsen.
Men man skal ind i virksomheden først, siger hun. Hun oplever, at flere kvinder har en tendens til at fokusere på de områder, de ikke er gode til, når de skal søge job, mens mænd har langt højere tanker om sig selv, og hvad de kan.
Ligestillingen halter overalt
I Danmark har kvinderne en lavere gennemsnitsløn end mændene, og samtidigt er de underrepræsenteret på ledelsesgangene.
Det ærgrer Tina Larsen, der er CFO i Kromann Reumert. Hun peger på, at virksomheder har gavn af den diversitet, det giver, at der både er kvinder og mænd i ledelsen, men hun oplever, at nogle kvinder har en tendens til at være for perfektionistiske på alle fronter både i privat- og arbejdslivet.
»Jeg tror lidt, det kan være en bremseklods for mange kvinder, at de stræber efter at være perfekte på hele linjen. Det kan man ikke, hvis man vil være i et topjob, som jo kræver en stor indsats,« siger Tina Larsen. Hun må erkende, at det sjældent er hende, der har hentet børnene i børnehaven inden klokken fem, og hjemmet ser sjældent perfekt ud.
Til gengæld prioriterer hun at spise aftensmad med sin familie, så ofte det overhovedet lader sig gøre og holde fri, når det er muligt. Tina Larsen så gerne, at flere kvinder nåede frem til topposterne i danske virksomheder, ikke mindst fordi hun betragter Danmark som et land med stor grad af ligestilling, men også fordi, det ville gavne danske virksomheder.
»Det gavner virksomhederne at få balance ind i ledergruppen. Det giver nogle forskellige vinkler og forskellige måder at angribe tingene på. Samtidig er det vigtigt, at man som ledelse forsøger at afspejle den medarbejdersammensætning, der er i virksomheden og dermed favne alle medarbejdere,« siger Tina Larsen