Topchefers unge håndlanger i lære som direktør

Topchefernes personlige assistenter har direkte adgang til direktionslokalet, og det gør dem til oplagt direktørpotentiale. Koncernchef i DLG, Kristian Hundebøll, er en af dem, der har taget elevatorturen.

Personlige assistenter for topledere - Rasmus Lindstrøm , som er assistent for Anders Jensen i TDC Privat, Shagille Bashir, som er personlig assistent for Eivind Kolding, Danske Bank og Mikkel Diness Vindeløv, som er personlig assistent for direktionen i FLSmidth. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kært barn har mange navne. Titler som Executive Assistant, Executive Consultant, direktionsassistent dækker alle over en erhvervsleders måske mest betroede medarbejder: Den personlige assistent.

De kommer dybest set i to afskygninger; Der er assistenten, som varetager en sektretærfunktion, men så er der også assistenten, der sparer tæt med direktøren og er med helt inde i virksomhedens maskinrum.

En af dem, der har været blandt de sidstnævnte, er DLGs koncernchef Kristian Hundebøll. Siden 2012 har han stået i spidsen for landbrugs- og fødevarekoncernen med den sidestillede koncernchef Asbjørn Børsting, men Kristian Hundebøll har arbejdet tæt sammen med DLGs absolutte topledelse, siden han i 2001 tiltrådte som direktions-assistent.

»I DLG har stabsmedarbejdere altid haft gode karrieremuligheder. Som assistent sad jeg i maskinrummet og var tæt på ledelsen og tæt på bestyrelsen. Man får så mange input og så meget overblik, at det er en god udklækningsplads, hvis man ellers er almindelig velbegavet og har den fornødne energi,« siger Kristian Hundebøll til Berlingske Business.

Dengang 35-årige Kristian Hundebøll kom ind i koncernen, var det på et tidspunkt, hvor konkurrencen på det danske grovvaremarked var hård, og hvor DLG så småt var ved at gå ind i Tyskland. Meget har ændret sig siden. DLG sidder trygt og tungt på Danmark, og Tyskland er i dag grovvareselskabets største marked. Én ting har dog ikke ændret sig: Koncernchefen hed dengang som nu Asbjørn Børsting.

»Grunden til, at vores sideordnede koncernledelse kan fungere i dag, er jo, at vi kender hinanden så godt, og vi har delt DLGs rejse sammen. Det er klart, at det tætte samarbejde, som vi længe har haft, gør sideordningen lettere,« siger Kristian Hundebøll.

Rugekassen er åben

DLGs koncernchef er ikke den eneste, der har haft et fripas til direktionslokalerne som personlig assistent. I såvel Danske Bank, FLSmidth og TDC er den personlige assistent ofte med til møder med direktion og bestyrelse.

Den uhindrede adgang til de allerhelligste møder i store koncerner giver assistenterne et indblik i, hvordan en virksomhed ledes, og måske derfor ender mange af dem selv i en direktørstilling. Og det er også dér, deres chefer helst ser, de ender.

»Der er ingen tvivl om, at nogle bruger det som en rugekasse. Internt i virksomheden kan det være en super karrierevej. De personlige assistenter er rising stars, der er på vej i deres karriere enten internt eller eksternt i virksomheden. Hvis man bliver håndplukket til rollen, så har man talent« siger headhunter og partner ved UniqueConsult Morten Andersen, der dog vil være tilbageholdende med at rekrutere en personlig assistent direkte til en direktørstilling.

»Som personlig assistent har man haft en embedsmandslignende rolle. Du kan sagtens have tilegnet dig nogle værdifulde færdigheder, men det vejer meget tungere, hvis man selv har haft ansvaret for resultaterne,« siger Morten Andersen.

Selv om de personlige assistenter ikke har det endelige ansvar, er det stadig en krævende stilling, hvor man ofte ikke har en egentlig kollega. Det er man klar over i DI, der har oprettet en gruppe for de personlige assistenter.

Personlige assistenter sidder i en position, hvor de har enormt meget viden, men man er også lidt en enlig fugl. Derfor sætter netværkets medlemmer stor pris på sparingen med hinanden,« siger chefkonsulent i DI Lisbeth Heyde, der administrerer netværket og selv er medlem.

administrerer netværket og selv er medlem. BME BRØD MED INDRYK: Kønsfordelingen er cirka 50/50 blandt de 30 medlemmer af gruppen, og Lisbeth Heyde fortæller, at man typisk er medlem i tre år, inden man tager videre – ofte til en lederstilling.

Hop på toget

Tilbage i DLG-hovedsædet på Axelborg i København reflekterer koncerndirektøren over, hvorfor det lige var ham, der blev valgt.

»Det var et tilfældighedernes spil. Jeg havde mødt Asbjørn i en anden sammenhæng, og han signalerede, at hvis DLG var noget for mig, så kunne jeg lige kigge forbi,« siger Kristian Hundebøll, der ikke havde regnet med at blive sidestillet med sin daværende chef, da han startede som personlig assistent.

»Jeg tror ikke, man kan planlægge sådan noget. Hvis man som ungt menneske går ydmygt til værks og er bevidst om, hvor man sidder, så åbner der sig en dør og en dør til og en dør til. Man skal bare hoppe på toget, og dem kommer der nogle stykker af. Det er ikke altid, at det kører i den rigtige retning, men så kommer der et nyt tog, der gør.«