Topchefers løn fastfryses i 2009

Store koncerners ledelse får samme løn som sidste år.

Arkivfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
»Fryyyyyys!«

Den besked får flere og flere topchefer af deres bestyrelser. De vil fastfryse cheflønnen for at markere, at det er hårde tider i det, der lidet kærligt er blevet døbt »fyringssæsonen«.

Hos den svenske telegigant Ericsson, mediekoncernen MTG (der bl.a. står bag TV3-kanalen), bilproducenten Volvo og mange flere vil topchefernes løn ikke stig i år. Hos Ericsson drejer det sig om de 200 højeste chefer i koncernen. Beslutningen blev truffet i december, skriver Svenska Dagbladet, men der er ikke planer om hverken lønstop eller lønnedgang for de øvrige ansatte.

Ekstra månedsløn i bonus, hvis...

Informationschef Bert Wilborg fra MTG bekræfter, at det går samme vej.

»Det stemmer, det gælder for alle. Men da vi altid vil vise vor påskønnelse for præstationer, har vi tilbudt alle ansatte en bonus på en ekstra månedsløn, hvis virksomheden og markedet præsterer bedre end ventet. Dermed er der en belønning for alle i vort personale, hvis udviklingen går godt,« siger Bert Wilborg.

Allerede i efteråret meddelte Volvos koncernchef, Leif Johansson, at han ikke vil gå op i løn i 2009. Nu gælder det også 200 andre chefer i bilkoncernen, som har varslet 5.700 opsigelser.

Nordea-chef afstår fra bonus

Også Nordeas administrerende direktør, danskeren Christian Clausen, afstår fra at få bonus i første halvår af 2009 og har meddelt bestyrelsen, at han ikke beder om lønforhøjelse for indeværende år, skriver Svenska Dagbladet. Det samme gør sig gældende for fire andre topchefer i Nordens største bank, landecheferne Frans Lindelöw (Sverige), Carl-Johan Granvik (Finland), Peter Schütze (Danmark) og Gunn Waested (Norge). Ifølge den seneste opgørelse af Christian Clausens løn fra 2007 fik han 10 mio. svenske kroner i årsløn.

Nordens største teleselskab, Telia Sonera, som netop har varslet 1.200 fyringer i Sverige, har endnu ikke lagt sig fast på, om man følger tendensen.