Topchefer tjener gennemsnitsdanskerens årsløn på fem dage

Danskere tjener i gennemsnit 294.000 kroner om året. Det tager Lundbeck-topchef tre dage at tjene det beløb.

Kåre Schultz, topchef Lundbeck. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det tager kun fem dage for en gennemsnitlig dansk C20-topchef at tjene gennemsnitsdanskerens årsløn. Det viser en opgørelse, som Information har lavet.

Ifølge opgørelsen tjener den gennemsnitlige dansker 294.000 kroner om året i løn, mens C20-cheferne får mange millioner om året.

Eksempelvis tjener Kåre Schultz, der er topchef i medicinalfirmaet Lundbeck, 37,8 millioner kroner i løn inklusiv pension, bonus, andre ydelser og aktiebaseret løn.

Det tager ham derfor kun tre dage at tjene den gennemsnitlige danskers løn ind.

Thomas F. Borgen, topchef i Danske Bank, kan med sin årsløn på 18 millioner kroner tjene gennemsnitslønnen på seks dage.

Sine Nørholm Just, der forsker i offentlig meningsdannelse og markedsretorik på CBS, foreslår, at man fra politisk hånd kan styrke reguleringen af lønnen.

- Man kunne for eksempel forestille sig et fast loft på, hvor meget en bestyrelse må tjene og et konkret loft på, hvor stor en bonus må være og så videre.

- Det, at de eksisterende regler både kan fortolkes og gradbøjes, siger noget om, hvor stor magt erhvervslivets top har, siger forskeren til Information.

I Storbritannien har et stort løngab mellem lønmodtagere og direktører fået premierminister Theresa May til at foreslå, at virksomheder skal offentliggøre forskellen mellem gennemsnitslønnen og topledelsens løn.

Desuden vil hun give pensionskunder en stemme i debatten om, hvordan cheflønningerne skal være i de virksomheder, hvor de har deres opsparing.

Men den høje løn er rimelig, mener Lundbecks bestyrelsesformand, Lars Rasmussen, der forsvarer topchef Kåre Schultz' årsløn.

- Lundbeck ønsker at aflønne på markedsniveau for stillinger på alle niveauer, herunder for den administrerende direktør, da dette ses som en forudsætning for at kunne tiltrække og fastholde de bedst egnede medarbejdere, skriver formanden i en skriftlig kommentar til Information.