Topchefer: Thorning-regeringen bedst for konkurrenceevnen

Stribevis af danske topchefer fra Berlingskes Toplederpanel roser nu regeringen for at føre blå politik.

Statminister Helle Thorning-Schmidt (S) under et nyligt besøg hos Siemens nye testcenter for vindmøller i Brande. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Thorning-regeringen dagligt når nye lavpunkter i meningsmålingerne efter fremlæggelsen af vækstplanen, rider Helle Thorning-Schmidt og co. på en uvant bølge af ros fra dansk erhvervsliv.

Set under ét vurderer 191 topchefer i Berlingske Business’ Toplederpanel den nuværende regerings indsats for konkurrenceevnen som bedre og mere ambitiøs end VK-regeringens indsats op gennem 00erne.

Blandt de hundredvis af topchefer, der alle kommer fra store eller mellemstore virksomheder, vurderer 43 procent, at SRSF-regeringens indsats for konkurrenceevnen er bedre eller langt bedre end VK-regeringens. Omvendt mener blot 13 procent, at VK-regeringen var bedst for konkurrenceevnen.

»Thorning-regeringen har generelt ført en ansvarlig og modig, blå økonomisk politik med vigtige reformer og skattelettelser. Under VK-regeringen skete der desværre alt for lidt på disse områder,« siger Jim Pedersen, adm. direktør i oliehandelsvirksomheden Wrist Group, der i det seneste regnskabsår omsatte for 65,5 milliarder kroner.

Andre topledere som Henrik Mikkelsen, adm. direktør i Sæby Fiske-Industri, der sidste år omsatte for 550 millioner kroner, går skridtet videre og taler om, at »VK-regeringen forspildte enhver chance for at gardere sig mod krisen«.

Topchefernes ros til SRSF-regeringen skyldes blandt andet udspillet til en vækstplan, der frem mod 2020 vil lette erhvervslivets omkostninger med omkring ti milliarder kroner. Derudover får den stramme styring af de offentlige budgetter og forrige sommers skattereform stor ros.

Finansminister Bjarne Corydon (S) glæder sig over de rosende ord fra erhvervslivet, men han afviser, at det skyldes, at regeringen fører blå økonomisk politik.

»Blå politik er de blå partiers speciale. Det interessante er, at det er lykkedes os at føre en politik, der får erhvervslivet til at vurdere, at vi gør mere for konkurrenceevnen end VK-regeringen,« siger Bjarne Corydon.

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, afviser, at VK-regeringen gjorde for lidt for konkurrenceevnen. Hun mener, at de mange reformer og afgiftslettelser kunne være blevet gennemført langt tidligere, hvis Socialdemokraterne og SF havde ønsket det, da partierne var i opposition.