Topchefer har tjent en lønmodtagers årsindtægt på kun tre dage

I de mest værdifulde britiske selskaber skal topcheferne blot arbejde i tre dage for at skrabe en almindelig lønmodtagers årsløn ind, viser analyse.

Peter Brabeck-Letmathe, CEO of Nestle, til venstre, i dialog med Martin Sorell, den bedst betalte direktør for et børsfirma Storbritannien ved et møde ved World Economic Forum i Svejts. EPA/LAURENT GILLIERON Fold sammen
Læs mere
Foto: LAURENT GILLIERON

I Storbritannien har en analyse af lønnen hos topcheferne i det britiske FTSE100-indeks, der tæller de mest værdifulde børsnoterede selskaber, sparket nyt liv i debatten om lønningerne i internationalt erhvervsliv.

Topcheferne tjener ifølge analysen knap 30 millioner kroner årligt, imens tallet for den typiske lønmodtager er ca. 240.000 kroner, skriver The Guardian.

Det betyder, at den gennemsnitlige topchef for et FTSE100-selskab, på årets første tre dage har tjent, hvad der svarer til en gennemsnitlig lønmodtagers årsløn.

Analysen, der er udarbejdet af rådgviningshuset Chartered Institute of Personnel and Development og den uafhængige tænketank High Pay Centre, viser at den gennemsnitlige timeløn for topcheferne er 7.500 kroner, hvilket er 256 gange mere end en lærling får i mindste løn.

Netop spørgsmålet om lønforskellene har været et varmt politisk emne i Storbritannien, hvor premierminister Theresa May beskyldes især af venstrefløjen for ikke at gøre nok for at udjævne forskellene mellem rig og fattig.

Blandt andet har hun droppet et initiativ, hvor virksomheder skulle tvinges til at tage medarbejdere med om bord i bestyrelsen, hvilket skulle skabe mere åbenhed om lønniveauer og bonusordninger i toppen af erhvervslivet, skriver The Guardian.

Den bedste aflønnede topchef er Sir Martin Sorell fra reklamefirmaet WPP, der sidste år havde en gage på omkring 400 millioner kr. En nedgang fra knap 590 millioner kroner året før.