Topchefer fyret på stribe

Flere topchefer har været tvunget til at forlade deres post, efter at halvårsregnkaberne blev sendt ud.

Ditlev Engel, fhv.koncernchef i Vestas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topchefer blev afskediget på stribe efter halvårsregnskaberne. Nye magtfulde bestyrelser er hurtige til at reagere de steder, hvor ledelsen ikke leverer. Fremover kommer de øverste chefer til at miste deres job i endnu hurtigere tempo, vurderer eksperter. Inden for kort tid har topcheferne i blandt andet Vestas, NKT, Flügger, Coop og IC Companys mistet deres job.

»Vi ved, at magten er flyttet opad. Bestyrelserne er kommet tættere på virksomhederne, og i nogle tilfælde er der kommet nye formænd; de sætter en forandringsagenda. Det betyder, at lunten mange steder er blevet kortere, og der skal skabes resultater hurtigere,« siger Kurt Brusgaard, partner og bestyrelsesformand i headhunterfirmaet Odgers Berndtson.

Han mener, at tiden med direktører, der sad i flere årtier, er forbi.

»I takt medvores bestyrelser bliver stærkere, så skærpes kravene til direktionerne om handlekraft. Der stilles meget kontante krav. Direktører, som sidder i samme virksomhed i mange år, vil blive et særsyn,« siger Kurt Brusgaard.

Stephen Bruyant-Langer, seniorpartner hos headhunterfirmaet Korn/Ferry, peger på, at virksomhederne kan være på vej til at skifte mere ud efter et godt første halvår.

»Tidligere har strategien været at skære omkostninger og kigge indad. Min fornemmelse er, at de åbner mere og kigger udad. Samtidig er bestyrelserne blevet mere selvsikre, efter at mange virksomheder har haft et godt halvår,« siger Stephen Bryant-Langer.

Hyggen er skåret ned

Bestyrelserne er præget af kapitalfondenes stil, hvor der bliver handlet hurtigt, hvis tingene ikke går som planlagt

»Der er helt klart en tendens til, at bestyrelserne er blevet betydeligt mere professionelle og mere hårdhændede de seneste år. De ledelser, der ikke leverer varen, eller som ikke har den rigtige profil skiller de sig af med,« siger Niels Leth, aktiechef.

Han mener, at aktionærerne skal være glade for den nye type bestyrelse.

»Bestyrelserne har fået en kortere lunte, og ikke mange direktioner får lov at hygge sig længere. Der synes at være en ny stil i mange bestyrelser, og det er en måde at beskytte aktionærværdierne på,« siger Niels Leth.

Og investorerne glæder sig også over, at bestyrelserne reagerer hurtigt. Peter Holt, porteføljeforvalter i Carnegie Asset Management, siger, at bestyrelserne i dag taler langt mere med dem, der ejer virksomhederne.

»Bestyrelserne er kommet tættere på investorerne end for ti år siden. De møder investorerne på en anden måde i dag. Man kan ikke afvise, at det betyder, at de får en bedre forståelse for, om de har den rigtige mand spidsen,« siger Peter Holt.