Topchefer forlader VL-Grupperne

Det er kun 15 af koncerncheferne og bestyrelsesformændene i landets 25 største virksomheder, der sidder med i en af de berømte VL-grupper. Det er markant færre end i 2010.

Landets absolutte topchefer forlader i stigende grad landets førende netværk for direktører i form af de berømmede VL Grupperne. Antallet af topchefer i netværket fra landets 25 største selskaber er faldet fra 24 i 2010 til 15 i dag. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets absolutte topchefer forlader i stigende grad landets førende netværk for direktører i form af de berømmede VL Grupperne. Antallet af topchefer i netværket fra landets 25 største selskaber er faldet fra 24 i 2010 til 15 i dag.

Netværket er vokset så meget i omfang, at det er blevet mindre attraktivt for den øverste elite at være med. Det viser en gennemgang, som Berlingske Research har lavet af VL Grupperne op til det årlige VL Døgn, der bliver afholdt i næste uge.

Der er i alt 121 VL-grupper i både Danmark og udlandet, og de bugner med næsten 4.000 medlemmer til sammen. Men under en tredjedel af bestyrelsesformændene eller CEOerne fra de største koncerner er med i en VL-gruppe. For tre år siden var det næsten halvdelen af de daværende topfolk, som var med i en gruppe.

Blandt de prominente navne, som er gået ud, er bestyrelsesformand hos A.P. Møller - Mærks Michael Pram Rasmussen, bestyrelsesformand for Danske Bank og Chr. Hansen Ole Andersen samt koncernchefen i Danfoss Niels B. Chrsitiansen.

Omvendt er Nils Smedegaard Andersen fra A. P. Møller - Mærsk samt Jørgen Buhl Rasmussen fra Carlsberg med i VL-gruppe 3, hvor der er i alt fire personer fra toppen af de største virksomheder. I den gruppe er koncernchef i PFA Pension Henrik Heideby ligeledes med.

En del af årsagen til udviklingen er, at der er kommet flere udlændinge på topposterne, og de går ikke nødvendigvis med i danske netværk.

Men to eksperter fremhæver, at der også er helt andre grunde til, at VL Grupperne er blevet mindre interessante i de største koncerner. Med stadigt flere deltagere i grupperne falder eksklusiviteten, og værdien af at være med i en gruppe skrumper. Eksempelvis er der mange medlemmer fra rådgivnings- og revisorbranchen, og de er måske mere med for at pleje kundekontakter. Og det er ikke derfor topfolkene går med i et netværk, påpeger rådgiver om netværk og medindehaver af virksomheden Wansher & Nielsen, Tore Wanscher.

»Toplederne har ligesom andre mennesker behov for et frirum, hvor de kan lufte ting, som de ikke kan drøfte hjemme i deres egen organisation. Det kan eksempelvis være store fyringsrunder. Det handler om at reflektere og lave sparring i øjenhøjde,« siger Tore Wanscher.

Han påpeger, at de netværk, som har succes, er dem, der har en meget veldefineret kontrakt. Hvad er det, medlemmerne vil have ud af netværket, og får de det.

Ph.d og lektor på Aarhus Universitet Christian Waldstrøm påpeger, at der er en naturlig årsag til, at mange af de øverste ledere forlader netværk som VL Grupperne.

»Hvis man sidder i en netværksgruppe og ikke kan se hvem af de andre, der er højere oppe i hierarkiet end en selv, er det kun et spørgsmål om tid, før man skifter niveau. Mange topchefer vil nok ikke melde sig ind i prædefinerede netværk. De vil hellere selv bygge nogen op gennem personlige relationer,« siger Christian Waldstrøm.

Selskabet bag VL Grupperne blev oprettet til tilbage i 1965 og fylder således 50 år i 2015. På grund af øget tidspres hos mange medlemmer er selve VL Døgn blevet et komprimeret »døgn«, som varer fra klokken 12 til klokken 22.

Jens Wittrup-Willumsen blev sidste år valgt som ny formand for Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, der står bag VL Grupperne. Han understreger, at VL Døgnet for længst er udsolgt og overtegnet.

Men han erkender, at selskabet har en udfordring med at få udviklet nogle af grupperne.

»Vi ved fra vores undersøgelser, at kvaliteten i nogle af grupperne skal styrkes. Det er ikke alle grupperne, som er lige gode til at sikre kvaliteten, når nye kræfter skal ind,« siger Jens Wittrup-Willumsen, der understreger, at sekretariatet bag VL Grupperne står over for en svær balancegang.

»Autonomien for de enkelte grupper skal bevares samtidig med, at vi som sekretariat gerne vil hjælpe dem. Men vi har planer om, at der skal komme et tættere samarbejde mellem os og grupperne for at udvikle de tilbud, som grupperne skal give,« siger Jens Wittrup-Willumsen.