Topchefen, der gik fra at være bytte til jæger i milliardklassen

Flemming Ørnskov, topchef i den irske medicinalgigant Shire, er angiveligt tæt på at lukke et opkøb til 32 mia. dollar, blot et års tid efter at Shire selv var tæt på at blive opkøbt for 54 mia. dollar.

For få måneder siden var Flemming Ørskov tæt på selv at blive opkøbt. Arkivfoto: Katrine Emilie Andersen Fold sammen
Læs mere

De seneste år har man jævnligt set milliardstore opkøb i medicinal-branchen, og vejen fra at være bytte til at være jæger kan somme tider være meget kort. Det er tilfældet for den irske medicinalkoncern Shire, der har danske Flemming Ørnskov som topchef.

Ifølge nyhedsmediet Bloomberg er 57-årige Flemming Ørnskov og Shire tæt på at lukke et opkøb af amerikanske Baxalta i en handel, der løber op i 32 mia. dollar eller 219 mia. kr. Dermed fortsætter danskeren sin opkøbstogt, efter at han for knap et år siden satte sin underskrift på et køb af amerikanske NPS Pharma for 5,2 mia. dollar eller 36 mia. kr.

Blot måneder inden var Flemming Ørnskov og Shire ellers millimeter fra selv at ende som et bytte, da Shire-bestyrelsen godkendte et købsbud på 54 mia. dollar eller 370 mia. kr. fra amerikanske Abbvie. Abbvie ville have brugt købet af Shire til at komme uden om en forholdsvis stor skattebetaling i USA ved at flytte hovedkvarteret til Storbritannien, hvilket ville nedbringe skatteprocenten fra 22 til 13. Handlen var så godt som lukket, men så blev skatte-fidusen strammet fra amerikansk side, og dermed var handlen ikke længere tilstrækkelig lønsom for Abbvie, der trak sig ud i elvte time.

Dermed forblev Flemming Ørnskov topchef og i rollen som jæger. Gennem en række opkøb har Shire opbygget en portefølje af specialmedicin særligt mod sjældne sygdomme defineret som sygdomme, der rammer færre end 2.000 personer. Dermed er Shire ikke længere lige så afhængig af selskabets to storsællerter, produkterne Adderall og Vyvanse, der er blandt de ledende behandlinger mod sygdommen ADHD.

Flemming Ørnskov har været topchef i Shire siden maj 2013. Han kom fra en stilling som marketingdirektør i den tyske medicinalkoncern Bayer, hvor han havde ansvaret for et årligt salg på over 75 mia. kr., mens Shire dengang omsatte for ca. 25 mia. kr. Men det tiltalte Flemming Ørnskov at få ansvar for alt fra forskning og produktion til salg og markedsføring, har han udtalt til dagbladet Børsen.

Han er opvokset i Esbjerg som søn af butiksdrivende forældre. Da faderen fik konstateret tuberkulose, ansporede det Flemming Ørnskovs interesse for fysiologi. Han begyndte at studere medicin og blev børnelæge på Rigshospitalet. Han tog en masteruddannelse på anerkendte Insead i Frankrig og derefter endnu en master i public health på Harvard i Boston.

Det førte ham ind i medicinalindustrien, hvor han har haft topstillinger først i USA hos Merck & Co., og senere i Schweiz som global chef for Bausch & Lomb.

I hjemmet er han dog ikke chefen, har han tidligere sagt i et interview med erhvervsavisen Financial Times. Her fortalte han, at hans tyske hustru sørger for, at han også bidrager til de huslige pligter og tager med børnene på udflugter i weekenden. For som hun ifølge Flemming Ørnskov siger til ham: Du er ikke topchef hjemme.