Top-folk scorer kassen på taler

At tale er guld. Tony Blair tager mellem en og to millioner kroner for en tale, mens Bill Clinton ligger i samme liga sammen med tidligere chef for den amerikanske centralbank.

Tony Blair er en af de tidligere politikere, der scorer kassen på at holde taler. Foto: David Silverman/AFP Fold sammen
Læs mere
Internationale topfolk behøver ikke at lide nød, selv om de træder ned ad karriere-stigen. Der er nemlig adskillige millioner gemt i det erhverv, der hedder at holde taler.

Den tidligere britiske premierminister Tony Blair tager således mellem én og to millioner kroner hver gang, han går på talerstolen for at øse af sin viden og sine erfaringer. Han tjener mellem seks og 11 millioner kroner om måneden på at holde taler, skriver britisk The Sunday Times.

En anden topscorer er den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton, der i Århus 21. maj 2007 tog 1,5 million kroner for at stille op. Alene i 2006 tjente Clinton således knap 60 millioner kroner på at tale.

I gennemsnit holdt Bill Clinton en tale næsten hver dag i 2006, men kun hver femte sendte dog penge ind på eks-præsidentens private lønkonto. Resten af talerne gav Clinton enten gratis eller som donationer til William J. Clinton Foundation, der blandt andet kæmper mod AIDS. I gennemsnit tager Clinton dermed omkring 850.000 kroner for en tale.

Også renteguruen - den tidligere amerikanske centralbank-chef Alan Greenspan - ernærer sig nu som taler.

Han tager knap 600.000 kroner for en tale ifølge det amerikanske dagblad USA Today, der har beløbet fra tre kilder i organisationer, som Greenspan har optrådt for.

Det betyder, at Greenspan tjener flere penge på at holde to taler om året af en times varighed, end han gjorde ved et helt års arbejde i spidsen for centralbanken the Federal Reserve, hvor lønnen i 2005 lød på godt én million kroner, skrev USA Today i marts.

Avisen gætter på, at Greenspan i gennemsnit har været ude at tale én gang om ugen. Det giver en årsindkomst på omkring 30 millioner kroner.