Top 10 i nyt job: Sæsonens bedste udnævnelser

Hvem lægger navn til den mest interessante udnævnelse i toppen af dansk erhvervsliv i forårssæsonen 2008? Berlingske Nyhedsmagasin har gennemgået 440 udnævnelser og ansættelser. Her er årets ti mest interessante udnævnelser indtil nu.

Foto: CLAUS BJØRN LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ølmanden Nils Smedegaard Andersen, koncernchef for Danmarks største bryggeri Carlsberg, bliver ny topchef for rederi- og olievirksomheden A. P. Møller – Mærsk.

Overraskende – og så alligevel ikke. Øl har ikke meget med skibsfart eller olie at gøre, men fællesnævneren er global aktivitet med distribution og kompleks logistik kloden rundt.

Helt tilsvarende kan man blive opholdt af tanken om eller logikken i at udnævne Merete Eldrup, økonomidirektør i en overvejende papir-orienteret medievirksomhed som JP/Politikens Hus, til koncernchef for æterbårne TV 2 Danmark. Men tages tv-stationens økonomiske udfordringer i betragtning, er det ikke svært at se logikken i, at Per Mikael Jensens afløser er et økonomifokuseret menneske, der kan skære om­kostninger og standse tabsgivende aktiviteter som f.eks. TV 2 Radio.

To højprofilerede udnævnelser, der til enhver tid kan presse sig på i en ranking af de ti bedste fund til topposter. Men selv om de to chefer har fyldt ualmindeligt meget i medierne i første halvdel af 2008 falder de uden for rankingen her – de tiltrådte nemlig begge i december sidste år.

I deres fravær er de bedste fund nogle tidligere redere, en håndfuld tidligere administrerende direktører eller CEO’er, en forhenværende nordisk koncernchef og endeligt nogle få arbejdsløse.

De ti er som en del af en gruppe på 30 udvalgte nyudnævnte topchefer blevet bedømt på seks kriterier. Det er:

  • Jobbets anseelse og udfordringer.
  • Virksomhedens størrelse og prestige.
  • Det ydre pres, der er på virksomheden/jobbet.
  • Lederens track record/leverede resultater
  • Lederens karriere før denne udnævnelse.
  • Lederens netværk.
Andre kriterier vil naturligvis føre til en anderledes ranking, hvor nyudnævnte lige uden for toppen, kunne presse sig ind. I det lag finder man f.eks. COWI’s nyudnævnte administrerende direktør Lars-Peter Søbye, IC Companys koncernchef Niels Mikkelsen, Ferrosans administrerende direktør Ola Erici, branche-manden Jens Klarskov, administrerende direktør i Dansk Erhverv, samt Thomas Hegelund, executive vicepresident i Thomson Reuters Healthcare.

Men tilbage til den absolutte top. Her følger de ti højest placerede – fra nummer ét og nedefter.

Top 10:
1. Behagelige Bahamas

2. Til Hansestaden

3. Svensk dansker

4. International bestyrelsespost

5. Chef for Lego

6. Uden arbejde

7. Fra London til Rostock

8. Fra småt til stort

9. Stor udfordring

10. Frit fald