Tomme stole udfordrer fyldte ordrebøger

Vibeke Skytte, direktør i interesseorganisationen Lederne, hører i stigende grad om mangel på arbejdskraft. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af de store temaer i den økonomiske og beskæftigelsespolitiske debat herhjemme i øjeblikket er manglen på arbejdskraft. Politikere, erhvervsfolk og økonomer har nærmest stået i kø de seneste måneder for at betone manglen på hænder, og i medierne fylder historier om ubesatte stillinger stadig mere.

Eksempelvis læste jeg for et par uger siden i nogle medier om den manglende arbejdskraft i landbrugene især i det syd- og sønderjyske område – en arbejdskraftmangel, der nu er så stor, at en tredjedel af landmændene i området har udfordringer med at få stillinger besat.

I et debatindlæg i Berlingske en af de første dage her i 2018 beskrev formanden og næstformanden i Horesta, hvordan væksten i hotel- og restaura­tionsbranchen er truet på grund af manglen på hænder.

»Siden finanskrisen har vi skabt 27.000 nye job, men paradoksalt nok risikerer væksten nu at gå i stå, alene fordi vi ikke kan få arbejdskraft nok. Inden for det seneste års tid har hver anden virksomhed i vores erhverv oplevet at rekruttere forgæves, og hver tiende har måttet takke nej til ordrer,« skrev Horestas formand og næst­formand.

I et forsøg på at kortlægge problemets omfang udarbejdede Lederne for nylig en konjunkturundersøgelse, hvor der blev sat fokus på de privatansatte lederes forventninger til første halvår af 2018. Her viste det sig, at 39 procent af lederne forventer udfordringer med at rekruttere faglært arbejdskraft, mens 36 procent imødeser problemer med at finde det nødvendige antal nye medarbejdere med videregående uddannelser.

Sammenligner man svarene i den nye undersøgelse med tilsvarende tidligere undersøgelser, er tendensen krystalklar: Stadig flere ledere belaver sig på, at det bliver vanskeligt at besætte de ledige stillinger – især når det handler om faglært arbejdskraft.

En af de mest oplagte løsninger på udfordringerne med at finde arbejdskraft er at rette rekrutteringssøgelyset uden for Danmarks grænser. Førnævnte konjunktur­undersøgelse viser da også, at hver fjerde leder, 26 procent, forventer at finde nye medarbejdere uden for Danmark i første halvår af 2018. Andelen har aldrig før været så stor.

Også når jeg taler med ledere rundt omkring i landet, går historierne om manglen på arbejdskraft igen. Mange oplever det som en af det for tidens allerstørste og sværeste ledelsesmæssige udfordringer.

Det føles dybt frustrerende at skulle sige nej til ordrer eller spændende udviklingsmuligheder, fordi man er i tvivl, om man kan skaffe det nødvendige antal hænder og hoveder til at få ordrerne udført.

Det virker desværre som reelle løsninger mere end som tomme trusler, når nogle virksomheder begynder at tale om at flytte hele eller dele af produktionen ud af Danmark.

Sætter man sig op i helikopteren, er det selvsagt bekymrende ikke kun for de enkelte ledere og virksomheder, men for hele samfundsøkonomien og -udviklingen, hvis vi ikke finder nogle gangbare løsninger på disse udfordringer, som vi senest oplevede op til finanskrisen.

Derfor tror jeg, at vi er mange, som blandt andet venter spændt på at se de initiativer til at forebygge mangel på arbejdskraft, som ifølge regeringen vil blive præsenteret her i løbet af foråret.

Som en leder, jeg kender, udtrykte det for nylig: »Jeg har simpelthen så mange ideer, og virksomheden har så mange muligheder i øjeblikket for at vinde markedsandele. Men hvad nytter det, hvis vi ikke kan få vores ledige stillinger besat?«

Vibeke Skytte er direktør i interesseorganisationen Lederne