To fiskere drøner ind på listen over Danmarks rigeste

At sikre sig fiskekvoter i tide og udnytte dem rationelt er en sikker vej til at blive rig. To fiskeskippere drøner ind på årets rigeliste med store formuer.

Har man købt kvoter i tide kan man tjene styrtende på at fange fisk. Her er det OceanPrawns trawler, der fanger rejer ved Canada Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ind på årets rige-liste brager to fisker-familier, Barslund-familien på Bornholm, og Henning Kjeldsen fra Skagen, der rangerer som henholdsvis nr. 78 og 90 med formuer på 1.100 og 950 mio.kr.

Se billederne: Her er Danmarks 20 rigeste

Det er første gang i de 25 år listen er blevet lavet af Berlingske Business Magasin, at fiskere optræder.

Adm. direktør Kristian Barslund Jensen, der sammen med sine sønner driver OceanPrawns i Nexø på Bornholm, fisker rejer ved Canada med to trawlere under canadisk flag. Desuden ejer han personligt en trawler under estisk flag, der fisker i grønlandske farvande.

Virksomheden har tilbage i begyndelsen af 80´erne erhvervet fem af de eksisterende 17 rejekvoter i Canada. De 20.000 tons, som OceanPrawn kan fiske via kvoterne, indbringer firmaet gode penge. Dels fordi skibene er beskæftiget døgnet rundt – dels fordi OceanPrawns sidder på hele værdikæden fra fangst til den kolde køledisk i butikkerne i samarbejde med den canadiske partner, Clearwater.

»Men det handler også om at vide, hvordan man fisker bedst. Hvor i havet hvilken type rejer er, hvornår. Det er vi blevet ganske gode til«, forklarer direktør Kristian Barslund Jensen.


OceanPrawn ligger i hård konkurrence med kinesiske leverandører, der opdrætter rejer på fiskefarme. Men den højere kvalitet af rejser fisket i de kolde nordlige farvande gør en forskel.

Læs også: Køb adgang til online-udgave af Business Magasin med "Danmarks 100 rigeste" her

Læs også: Danmarks rigeste har selv tjent deres penge

Læs også: Flyvende milliardær

Læs også: Jeg vil ikke være den rigeste mand på kirkegården

Læs også: "Vores rigdom er vores daglige glæde"

Ocean Prawns nyeste trawler er fra 2002, men en endnu mere avanceret er tegnebrættet. Sideløbende driver Barslund-familien Svaneke Bryghus og et renovationsfirma, der tager sig af øens dagrenovation. De sidste aktiviteter er sat i værk for at skaffe beskæftigelse på Bornholm, der som andre dele af udkants-Danmark har svært ved at skabe nye job til de lokale indbyggere

Den anden kvotekonge på listen, Henning Kjeldsen, Skagen, driver fiskeri på EU-kvoter med store trawlere bygget på bl.a. Carstensens Skibsværft i hjembyen.

I efteråret får han leveret et nyt skib fra det litauiske værft Western Baltija Shipbuilding. Skibet bliver Danmarks næststørste fiskefartøj på 86,3 meter og med en kapacitet på 3.200 kubikmeter til fiskeri efter makrel, sild og blåhvilling.